Nyitókép: Francois Nel/Getty Images

Dél-Amerikai utazó banda rabolhatta ki meccs közben Grealish házát

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2023. december 31. 11:00
Szakértők szerint egy, a gazdagokra vadászó és szó szerint utazó bűnözői csapat állhat a Manchester City sztárja, Jack Grealish házának kirablása mögött. A banditák akkor csaptak le és kergették rettegésbe a családot, amikor Grealish csapata épp az Everton ellen játszott a héten. Közben Pep Guardiola, a City menedzsere arra intette a játékosait, hogy tartózkodjanak a közösségi médiától.

Bár az ünnepi szezonban – legalábbis a tévében – a betörők reszketnek, de a valóságban a felhőtlen szórakozás helyett az egyik Premier League-sztár szerettei éltek át borzalmakat, amikor lecsaptak a bűnözők.

A rablók 1 millió font értékben vittek el ékszereket és más tárgyakat Jack Grealish, a Manchester City játékosának otthonából, miközben ő is hozzájárult ahhoz, hogy a kapott gól után a csapata 3-1-re fordítson egy meccset.

Szakértők most arról spekulálnak, hogy egy dél-amerikai „turista” rablóbanda csaphatott le a 29 éves sztár chesire-i luxusotthonára.

Szerintük a bűnözők Brazíliából, Mexikóból, Chiléből vagy Peruból származhatnak és kifejezetten erre az akcióra érkezhettek Nagy-Britanniába, és már távozhattak is, teszik hozzá.

A Daily Mail szerint

évente 500, a régióból származó betörő utazik az Egyesült Királyságba és csap le a gazdag dél-angliai otthonokra.

A bűnszövetkezetek „brit kirendeltségei” autókkal, telefonokkal, valamint útmutatókkal látják el őket például az áldozatok által használt biztonsági rendszerekről. Az akció előtt – online – alaposan megvizsgálják az ingatlan elhelyezkedését és ablakait.

Kedvencük az első emelet

A dél-amerikai bandák egyik jellemző munkamódszere, hogy az első emeleten hatolnak be és ezzel megkerülik a földszinten telepített riasztókat. A legtöbb tag elmenekül, de ha elfogják őket, akkor a parancsuk szerint nem adnak ki részleteket a kihallgatás során a rendőröknek, viszont a vádemelés után gyorsan bűnösnek vallják magukat, hogy ezzel védjék a szervezetet.

A Mail szerint az FBI és az Interpol is speciális csapatokkal próbálja felszámolni ezeket a bűnözői csoportokat. A potenciális dél-amerikai szálról Peter Bleksley, a Scotland Yard egyik volt nyomozója beszélt a lapnak, aki szerint rájuk jellemző a módszer.

Az egyik ilyen rablást két nő hajtotta végre, akik a Cheshire grófság egyik gazdag otthonát vették célba. A chilei Francisca Santana – aki állítása szerint III. Károly megkoronázására érkezett a szigetországba – és a háromgyermekes anya, Rosa-Dotes Perez viszonylag szerény, 15 ezer font értékű zsákmánnyal távozott, mielőtt elfogták volna őket. Egy másik betörés után két chilei testvért, Hector és Victor Parades-Munozt és társukat, Sergio Castrót fogták el a rendőrök. A trió szintén turistavízummal érkezett Angliába.

Francisca Santana és Rosa Dotes-Perez, két nagy-britanniai betörések nyomán letartóztatott chilei állampolgár. A két nő ama dél-amerikai „turista betörők” közé tartozik, akik kifejezetten azért utaznak Nagy-Britanniába, hogy ott gazdag otthonokat fosszanak ki. 2023. június 1-én egy cheshire-i luxusotthonba betörve megrongálták a biztonsági kamerákat, drága táskákat és ékszert vettek magukhoz. Akkor buktak le, amikor egy rendőrautó rendszere felismerte, hogy hamis rendszámot tettek a bérelt autójukra, amivel a liverpooli reptérre tartottak.

A dél-amerikai betörőket egy állítólagos dél-londoni gengszterfőnök, „Mr. Big” segíti. Az egyik, már távozni készülő rablót 350 ezer font értékű ékszerrel a táskájában kapcsolták le a Heathrow reptéren. A rendőrök szerint a banditák aktívan figyelik áldozataik közösségi médiáját, amivel azok „önkéntelenül alaprajzokkal szolgálnak nekik”.

Mi történt Grealish otthonában?

Miközben a City látványosan összeszedte magát a második félidőben, Grealish-t a meccs lefújása után röviddel informálták arról, hogy mi történt a több mint 5,5 millió fontot érő új otthonában.

Az állítólagos pillanatról felvétel is készült, bár azt nem lehet bizonyítani, hogy tényleg ekkor hallott a labdarúgó a történtekről. Mindenesetre a képeken azt látni, hogy a földre nézve, elmélyedve hallgatja Manel Estiarte-t, a Citynek a játékosok jólétével és a protokollal foglalkozó főnökét. Ezek után gyorsan az öltözőkbe vezető alagút felé vette az irányt.

Grealishék új otthonában a menyasszonya, Sasha Attwood, a játékos szülei, a nagymamája és testvérei nézték a meccset, amikor a kutyáik vad ugatására reagálva megnyomták a pánikgombot.

Annak ellenére, hogy a birtokot biztonsági intézkedésekkel és kerítéssel védik, a rablók bejutottak és 1 millió font értékű ékszert és órákat vittek el.

A rendőrök este 10-kor érkeztek ki és a levegőben megjelent egy rendőrségi helikopter is.

Grealish „rettegő” családtagjai attól tartottak, hogy „túszejtés vagy még rosszabb történhet”

– mondta a Sun című bulvárlap egyik forrása.

„Senki sem sérült meg, de kitört a pánik... egy hatalmas ingatlanról van szó, így érthető, hogy először senki sem hallott semmit. És ez volt az első alkalom, hogy a család látogatóba érkezett, így nem ismerték a terepet. De amikor a kutyák szinte megőrültek és hallották, ahogy emberek járnak a házban, megnyomták a riasztót” – tudósítottak.

Ennek nyomán érkezetek ki a helikopteres erősítést is kapó rendőrkocsik.

Guardiola figyelmeztet

A Grealish-otthon kifosztása után Pep Guardiola, a Manchester City menedzsere arra szólította fel a játékosait, hogy ne hivalkodjanak az életükkel a közösségi médiában.

„Ma határozottan óvatosnak kell lennetek... kevés dolgot publikáljatok a közösségi médiában. Minél kevesebbet tudnak arról, mit csináltok, annál jobb. Várnak rátok. Várják, hogy megtudják, hol jártok. Sajnos ez megesett Joaóval és az ijesztő volt, mert a családjára támadtak. Az ékszer, a pénz, bármi, persze, nehéz dolog, de a család... ezt nehéz feldolgozni Jacknek, ahogy Joaónak is nehéz volt” – fogalmazott.

„Nagy különbség van az osztályok között. Van, akinek sok pénze van, és vannak emberek, akik küszködnek. Ha van egy jó középosztály, akkor az emberek nem csinálnak ilyet (mint a rablás). Ma ez világszerte megtörténik” – fejtegette a katalán tréner.

A Telegraph idézte Alex Bomberg őrzés-védelem-szakértőt, az Intelligent Protection International elnökét, aki szerint a sztársportolók többet tehetnének a biztonságukért, például a kíváncsi szemektől elzárva tarthatnák a vagyonukat és fokozhatnák otthonaik védelmét.

Közben Guardiola megengedte Grealish-nek, hogy kihagyja a következő edzést és a családjával maradjon, és ekkor még a következő mérkőzésen való részvétele is kérdéses volt.