Nyitókép: MTI/EPA/Haitham Imad

Hogy nem látta ezt Izrael? - Különös helyen gyakoroltak a Hamász terroristái a támadás előtt

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2023. október 10. 06:00
Hogyan vezette félre a Hamász Izraelt és hajtott végre többszáz izraeli halottat követő terrortámadást – amire a válasz többszáz palesztin halálát okozó izraeli bombázás volt? Egy palesztin forrás szerint a zsidó állam láthatta volna a jeleket.

Hogyan lehet, hogy a világszerte elismert izraeli hírszerzés nem vette észre a Hamász készülő pusztító terrortámadását? A Reuters hírügynökség – egy neki nyilatkozó palesztin és izraeli források, valamint az elmúlt évek nyilatkozatai alapján – arra jutott, hogy mesteri megtévesztő hadművelet folyt, amit az izraeliek „benéztek”.

A „Hamászhoz közelinek” nevezett Reuters-forrás azt mondta, hogy a harcosok teljesen látható módon gyakorlatoztak.

„Példanélküli hírszerzési taktikával vezették félre Izraelt az elmúlt hónapokban. A nyilvánosság előtt azt a benyomást keltették, hogy nem akarnak konfrontálni. Közben erre a masszív műveletre készültek”

– mondta.

Izrael elismerte, hogy meglepték: „Ez a mi 9/11-ünk. Benéztük” – mondta Nir Dinar, az izraeli hadsereg, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője.

Egy zsidó telep másán gyakorlatoztak a Hamász-harcosok

A Hamászhoz közeli forrás elmondta, hogy a terroristák Gázában felépítették egy zsidó telep mását és ott gyakorolták például a deszantot a és rohamot. Még videókat is készítettek róla. A szombati támadás során az is kiderült, hogy képesek voltak megzavarni az izraeli katonai kommunikációt, így egy izraeli bázis nem tudott beszélni a parancsnokokkal.

„Izrael biztos látta őket, de abban a hitben élt, hogy a Hamász nem akar konfrontációt” – mondta a forrás. A katonai mellett politikai szárnnyal is rendelkező szervezet (amely Gázában a kormányzó erő), azt sugallta Izraelnek: a Gáza 2 millió bezárt lakosának izraeli munkalehetőségeit tartja fontosnak, nem pedig egy újabb háborút.

2021. óta Izrael azt a stratégiát követte, hogy minimális gazdasági stabilitást próbált elősegíteni Gázában, azzal, hogy többezer munkavállalási engedélyt adott gázaiaknak izraeli és ciszjordániai munkára. Utóbbi körzetben, a Palesztin Hatóság területén akár 10-szer többet lehet keresni, mint Gázában – jegyzi meg a Reuters.

„Azt hittük, hogy ha pénzt kereshetnek, az valamiféle nyugalmat szül. Tévedtünk”

– mondta az izraeli katonai szóvivő.

A megtévesztés részeként a Hamasz két éven át tartózkodott az Izrael elleni katonai akcióktól, miközben egy másik szervezet, az Iszlám Dzsihád rakétatámadásokat indított Gázából. A Hamász egyes támogatói még el is kezdték bírálni csoportot, Ciszjordániában pedig, a rivális Fatah párt, gúnyolódott azon, hogy a Hamász-vezetők az arab fővárosokban élnek, luxusban, miközben a nép otthon nyomorog.

Video: a Hamász-terroristák egy része motorizált siklóernyőkkel repült át az erősen védettnek hitt határkerítés felett

Még a sajátjaik közt sem avattak be mindenkit

A legendásan hatékony izraeli hírszerzés ellen közben a példátlan atrocitás tervezői a szivárogtatások elleni fellépéssel védekeztek. A Reuters forrása szerint még a Hamász sok vezetője sem tudta, mit terveznek, a harcosoknak pedig nem volt fogalmuk arról, pontosan milyen célt szolgáltak a gyakorlatok.

A Hamász azt is kihasználta, hogy az izraeli erők egy részét átdobták Ciszjordániába a militáns izraeli telepesek és a palesztinok közötti összecsapások miatt.

„Buta hiba volt, hogy elhittük, a Hamász felelősségteljesebb erővé vált”

– mondta Jakov Amidror, izraeli nyugalmazott tábornok és egykori nemzetbiztonsági tanácsadó. „Nem követjük ezt el még egyszer. Megsemmisítjük a Hamászt, lassan, de biztosan”.