Nyitókép: SEAN GLADWELL

A szlovákiai családok jelentős része már felélte megtakarításait

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2023. augusztus 15. 09:37
Az árak gyors növekedése miatt a háztartások többsége egyre kevesebb pénzt tud félretenni, egy váratlan jövedelemkiesés esetén így minden ötödik családnak egy hónapra elegendő tartaléka sincs.

A történelmi csúcsokat döntögető inflációval a szlovákiai családok nagy része egy ideig úgy birkózott meg, hogy felélte a korábban felhalmozott pénzügyi tartalékait, így tudták fenntartani az addigi életszínvonalat. Az elhúzódó drágulások miatt azonban manapság ezt már egyre kevesebben képesek megtenni.

Az elmúlt egy évben a lakosság felének csökkentek a megtakarításai, ezen belül 38 százalékának jelentős mértékben. 15 százaléknyian válaszolták, hogy kicsit kevesebb a megtakarított pénzük, viszont a megkérdezettek 13 százalékának sikerült növelnie a tartalékait. Mindez a Stem/Mark ügynökség által elvégzett felmérésből derült ki, melyet a Home Credit Slovakia számára végeztek el májusban és júniusban.

A piackutató által megvizsgált válaszok alapján a válaszadók több mint 20 százaléka egy eurót sem tesz félre havonta, a többségük, vagyis nagyjából tízből hatan pedig idén kevesebbet tudnak félretenni a fizetésükből, mint tavaly. Egy hirtelen jövedelemkiesés esetén minden ötödik család egy hónapig sem tudna megbirkózni egy ilyen helyzettel. A családok között ugyanakkor továbbra is hatalmas különbségek vannak.

A leggazdagabb 9 százalék a megtakarításainak köszönhetően egy egész éven át további jövedelem nélkül is képes lenne fenntartani a háztartását.

A háztartások egyharmada 40 és 120 euró, 12 százalékuk pedig 200 és 400 euró közötti összeget tesz félre havonta.

A megtakarítási hajlam csökkenéséhez a gazdasági elemzők szerint két tényező járult hozzá: egyrészt az áruk és szolgáltatások idei jelentős drágulása, másrészt a minimális béremelkedés. "A felmérésünkből kiderül, hogy a családok közel egynegyedének egyáltalán nincsenek pénzügyi tartalékai. A megkérdezettek további egyharmadának a megtakarításai a háztartás egyhavi jövedelmét sem érik el" – nyilatkozott a pozsonyi Új Szó napilapnak Jaroslav Ondrušek, a Home Credit piaci elemzője.

Infláció Szlovákiában

A jelenleg legfrissebbnek számító, júniusi inflációs adatok szerint 10,8 százalékra mérséklődött az éves infláció Szlovákiában, utoljára 2022 márciusában volt ilyen mértékű. A Szlovák Statisztikai Hivatal rámutatott, hogy az inflációt az élelmiszerek és az üdítőitalok ára befolyásolta a legnagyobb mértékben, ezek ára már harmadik éve folyamatosan emelkedik, júniusban 19 százalékos volt az éves inflációjuk.

A kenyér 20, a tej, a sajt és a tojás közel 22, a zöldségfélék 25, az édességek 28,5 az alkoholmentes italok pedig több mint 17 százalékkal lettek drágábbak.

Összességében az idei év első felében 13,6 százalékos volt az infláció Szlovákiában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A szlovákiai családok egy része már felélte megtakarításait
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást