Nyitókép: MTI/EPA/Robert Perry

Nicola Sturgeon őrizetbe vétele súlyos sebet ütött a skót függetlenségi mozgalmon

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2023. június 12. 17:20
Őrizetbe vették, majd elengedték a skót autonómiát sokáig vezető Nicola Sturgeont. Az ok a pártfinanszírozás ügyében folyó nyomozás. Mindez mély válságba taszíthatja a függetlenségért kampányoló Skót Nemzeti Pártot.

A britek nagy része a hétvégén valószínűleg a jó idővel, a Bajnokok Ligája-döntővel, esetleg a Roland Garros fináléival volt elfoglalva, a politikai megróbálta beerőszakolni magát köztudatba. Először jött Boris Johnson exkormányfő lemondása a parlamenti képviselőségről, de úgy tűnik nem volt elég. Utána érkezett a sokkoló hír: a rendőrség őrizetbe vette a skót autonóm kormányzatot sokáig vezető Nicola Sturgeont, a függetlenségért kampányoló Skót Nemzeti Párt, az SNP volt vezetőjét, egykori első minisztert.

Sturgeont később vádemelés nélkül elengedték ugyan, és férje, a párt egykori pénztárnoka is átélte mindezt, a hír sokkolta a közvéleményt, mert Nicola Sturgeon éveken át – és sikeresen – építette a felelős és józan államasszony imázsát. A brexit népszavazás és a pandémia idején különösen erős kontrasztban állt az, hogy kissé szürkén, de úgy tűnt, erkölcsösen vezette Skóciát, szemben a csapongó és magát mindig kimagyarázó Boris Johnson brit miniszterelnökkel.

Most őt is elkapta a gépszíj – azaz az SNP zűrös finanszírozásáról szóló rendőrségi nyomozás. Őrizetbe vétele talán újabb magyarázat arra, hogy az év elején miért mondott le olyan hirtelen és váratlanul a posztjáról.

Bár Sturgeon azt mondta, „sokkolta és felzaklatta” az őrizetbe vétel, és gyorsan közölte, „semmi rosszat nem tett”, a rendőrségi nyomozás – ahogy férjével szemben – az ő esetében is folytatódik.

A hír földrengést válthat ki a skót politikában, ahol a SNP a Munkáspárt évtizedes dominanciája után ragadta magához a hatalmat, és kezdte el terelni a lakosokat – különösen az általuk nem támogatott brexit után – a függetlenség felé.

Sturgeon utódját, Humza Yousafot máris arra sürgetik, hogy dobja le a ballasztot, azaz határolódjon el elődjétől és függessze fel annak párttagságát.

„Az SNP-nek teljesen átlátható módon, együtt kell működnie a rendőrséggel. Yousaf mutassa meg, hogy igazi vezető és függessze fel elődjét” – követelte egy skót konzervatív képviselő.

Sturgeon férjét, az egykori pártpénztárnok Peter Murrellt áprilisban tartóztatták le.

Kommentátorok szerint a Skóciában ellenzékben lévő pártok most megragadják az alkalmat, hogy háttérbe szorítsák a Skót Nemzeti Pártot, ami a Nagy-Britanniából való kilépéséért és az Európai Unióba való felvételért kampányoló függetlenségi mozgalmat is visszavetheti.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nicola Sturgeon őrizetbe vétele súlyos sebet ütött a skót függetlenségi mozgalmon
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást