Nyitókép: Gerald Herbert

Agyonvert autós: szélnek eresztették a gyilkos rendőri egységet

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2023. január 30. 10:35
Az Egyesült Államokban feloszlatták azt az elit rendőri egységet, amelynek tagjai úgy megvertek egy igazoltatott autóst, hogy az belehalt sérüléseibe. Az áldozat családjának ügyvédje közben sürgette a Kongresszust, hogy végre hajtsák végre a rendőri brutalitást megzabolázó reformokat.

A Tennessee állambeli Memphis rendőrfőnöke feloszlatta a Scorpio elit rendőri egységet, amelynek öt tagja verte össze igazoltatás során Tyre Nicholst. Az autós három nappal később egy kórházban belehalt a sérüléseibe.

Az esetről készült sokkoló, a rendőrök testkameráival felvett videót a hétvégén tették közzé. Ezek után eresztették szélnek az „utcai bűncselekmények elleni művelet a béke helyreállítására” nevű Scorpio egységet. A három, 30 fős csoportból álló alakulat tagjai az erőszakos elkövetőkre vadásztak a bűncselekmények által különösen sújtott környékeken.

A színesbőrű Nicholst is skorpiósok állították le és a csapat szintén fekete tisztjei botokkal és elektromos sokkolókkal támadtak neki.

A videó szerint három percen át verték a 29 éves férfit, miközben káromkodva szidták. Utolsó szavaival azt kiabálta „anya, anya!”

Közben más rendőrök nem avatkoztak be, annak ellenére, hogy Nichols már látszólag élettelenül feküdt a földön. A rendőrök először azt mondták: Nicholst „veszélyes vezetés” miatt állították le, de később közölték, visszanézték a videókat és nem találtak erre utaló bizonyítékot.

Most öt rendőrt – akiket a múlt héten elbocsájtottak –, az amerikai jogban ismert „másodfokú gyilkossággal” vádolnak. Ez nem előre megfontolt emberölés, hanem szándékos bántalmazás nyomán bekövetkező halál, melynek során az elkövetőt nem tartja vissza a potenciális kimenetel.

Memphis, 2023. január 28. Transzparenseket tartanak tiltakozók a 29 éves Tyre Nicholsszal szemben elkövetett rendőri erőszakot elítélő tüntetésen a tennessee-i Memphisben 2023. január 27-én. Nicholst öt afroamerikai rendőr bántalmazta egy útellenőrzés során január 7-én Memphisben, a férfi három nappal később belehalt sérüléseibe. Az eset után elbocsátották a járőröket, akik maguk jelentkeztek a rendőrségen. A gyanúsítottak őrizetben vannak, a hatóságok vádat emeltek ellenük. A vád emberölés, súlyos bántalmazás, hivatali kötelesség megsértése, valamint emberrablás minősített esete. MTI/AP/Gerald Herbert

A Nichols halála miatt az utcákra vonult tüntetők ünnepléssel fogadták a hírt. Édesanyja a hétvégi temetésen azt mondta: nem tudja elviselni a tényt, hogy öt fekete férfi vert agyon egy másik fekete férfit. „A fiam valószínűleg egyidős volt velük... imádkozom a családjukért, mert a családjuk nem érdemelte ezt meg” – mondta.

Az eset kapcsán egyesek felemlegették a rendőri fellépés során, 2020-ban megölt George Floyd ügyét, aki azután halt meg, hogy egy rendőr a nyakán térdelt. Floyd színesbőrű volt, a rendőr, az elítélt Derek Chauvin fehér, és az eset után erőszakos tiltakozóhullám söpört végig az Egyesült Államokon.

Egyes aktivisták és kommentátorok a mostani tragédiát is a rasszizmus megnyilvánulásaként próbálták beállítani.

Szerintük, bár a gyanúsított rendőrök is feketék, nem lettek volna ilyen brutálisak, ha egy fehér személyt igazoltatnak. Nichols családjának ügyvédje most sürgette a Kongresszust: fogadja el azt a törvényjavaslatot a rendőri brutalitás megfékezéséről, amelyet Floyd halála után, 2021-ben terjesztettek elő, de elakadt a Szenátusban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Agyonvert autós: szélnek eresztették a gyilkos rendőri egységet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást