Nyitókép: Indranil Aditya/NurPhoto via Getty Images

Miért stagnál a világ egyik legnagyobb internetpiaca?

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2023. január 23. 05:40
Indiában – mely Kína elé törhet, vagy már tört is a világ legnépesebb országaként – elakadt az internet terjedése. Elemzők ezt a mobiltelefonok drágulásával magyarázzák, de egy másik fontos ok is meghúzódhat a háttérben.

Az indiai távközlési szabályozó hatóság legfrissebb adatai szerint úgy tűnik, hogy a megdrágult okostelefonok miatt stagnál az internet terjedése, pedig ez a világ egyik legnagyobb online piaca. Miután közel egy évtizedig gyors ütemben nőtt a mobiladat-felhasználók száma – ez az ország legnagyobb internetfelhasználói csoportja –, két éve 800 millió alatt ragadt meg.

A Counterpoint piackutató cég szerint ez azt jelenti, hogy a távközlési vállalatok körülbelül 300 millió dollár többletbevételtől eshettek el az indiai piacon.

Elemzők szerint az internethasználat megtorpanását elsősorban az okostelefonok drágulása okozhatja, amit viszont a globális ellátási lánc problémái és a chiphiány idézett elő. Bár India – Kína után – a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártója, az eszközök „motorját”, a chipeket kénytelen importálni.

Ágazati elemzők szerint

a pandémia kezdete óta körülbelül 20 százalékkal drágultak a telefonok, miközben az olcsóbb, középkategóriás eszközök esetében gyenge a kereslet.

A telekom-ágazat elemzői úgy vélik, hogy az okostelefon-felhasználók – akik a digitális gazdaság motorjai és közvetetten bevonzzák a külföldi technológiai cégeket – csak a következő három-öt évben fognak jelentősen növekedni, miután az új termelési ösztönzők felpörgethetik az indiai chipgyártást.

2021 áprilisában India hatalmas pénzügyi ösztönzőket jelentett be a mobilalkatrészeket, félvezetőket és kijelzőket az országban gyártó cégeknek. Most egy indiai telefon körülbelül 15-20 százaléka készül Indiában, a kormány célja, hogy a komponensarányt 35-40 százalékra növelje.

Közben a hatalmas piac bővülését fékezheti a helyi szabályozószerv és az Android telefonok operációs rendszerét adó Google kötélhúzása is. Míg az Európai Unió bizonyos esetekben megrendszabályozta a céget, addig Indiában a vállalat közölte:

drágulhatnak a telefonok, ha eleget tesz az indiai versenyszabályoknak.

A CCI nevű hatóság ugyanis utasította a céget: többé ne akadályozza, hogy az alkalmazások fejlesztői más cégeken keresztül számlázzanak és fizessenek, továbbá ne limitálja le, hogy a végfelhasználók hogyan használják a programokat. Például azzal, hogy a gyártók előre a Google alkalmazásokat telepítik az új telefonokra. A kaliforniai cég szerint viszont a rendelkezések a felhasználók biztonságát fenyegetik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Chiphiány és kötélhúzás a helyi szabályozókkal
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást