Nyitókép: MTI/AP/Pool/PA/Victoria Jones

III. Károly király máris rekorder

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2022. december 30. 07:37
Nézettségi rekordokat döntött III. Károly angol király karácsonyi beszéde. Ez volt az uralkodó első ilyen szereplése, édesanyja, Erzsébet királynő halála óta. Közben már hónapok óta folyik a találgatás, hogy Károly mivel vághat vissza fiának, Harry hercegnek és feleségének.

Bár már korábban nagy siker volt A király beszéde című játékfilm – a britek 70 éve nem hallottak király által elmondott karácsonyi beszédet –, több generáció nőtt fel úgy, hogy II. Erzsébet királynő hagyományos üzenetével telt számára a karácsony napja.

Utódjára, Károly királyra most 10,7 millió néző volt kiváncsi, legalábbis ennyien kapcsolták be a BBC és ITV csatornákat karácsony napján, délután háromkor. Ilyen nézettségre két évtizede nem volt példa – a királynő utolsó karácsonyi beszédét például „csak” 8,9 millió brit nézte.

Az új uralkodó a nyolc perces szereplésben megemlékezett a szüleiről, Fülöp hercegről és II. Erzsébetről. Emellett érintette a megélhetési válságot és szólt azokról, akik közösségeikben segítenek.

Külföldön egyesek számára zavaró lehet, hogy Károly nem élőben beszélt: 12 nappal korábban, december 13-án, előre felvette a beszédet a Norfolk megyében található sandringhami királyi birtokon. Valójában azonban a királynő beszédeit is előre rögzítették az 1960-as évek óta.

A sandringhami komplexum négy nemzedék óta a brit uralkodók magánbirtoka. Itt ünnepelte 96. születésnapját II. Erzsébet, itt karácsonyozik általában a királyi család... és itt volt ama nevezetes „csúcstalálkozó” amelyen eldöntötték, hogy mi legyen a nagyobb függetlenséget és királyi feladatait feladni kívánó Meghan sussexi hercegnővel és férjével, Harry herceggel – akiről a mostani királyi beszéd nem emlékezett meg.

Pedig Károly megtehette volna, mivel Harry és Meghan leleplezőnek szánt és súlyos utalásokat tartalmazó Netflix életrajzi sorozata néhány nappal korábban került először adásba. A királyi család azóta hallgat, annak ellenére, hogy Sussexék további kellemetlen megjegyzéseket tettek rájuk a sorozat következő részeiben.

Az egyik elmélet arra, hogy eddig miért nem álltak bosszút Harryn, az az, hogy

Károly látni akarja, mi is szerepel Harry január elejére beharangozott életrajzi könyvében.

A Mirror című lap szerint ezért halasztotta a könyv megjelenése utánra a király, hogy döntsön unokái, Harry és Meghan fia, Archie, és lánya, Lilibet királyi titulusáról. A két unokának már most kijár az Őkirályi Fenség megnevezés, de a király dönti el, hogy használhatják-e rangjukat.

A Times című lap szerint a január 10-ére várt Harry-önéletrajz, a Spare (azaz Tartalék) még botránykeltőbb lesz, mint a sokat bírált Netflix-sorozat, de források szerint Harry gyerekkora nagyobb hangsúlyt kap benne a közelmúlt drámáihoz képest.

Közben a Sussex-pár által ellenségesnek beállított brit sajtó azt írta, sarokba szorította őket a Netflix. Meghannek a hírek szerint nem tetszett a doku-sorozat végső változata. Eddig mindössze ezt az egy programot készítették el a cégnek, miközben a királyi apanázs visszavétele miatt maguknak kell fedezni a biztonságukat vigyázó cégek költségeit.