Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Csütörtökön eldől, megbukik-e a szlovák kormány

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2022. december 14. 11:02
Keddről csütörtök délutánra halasztották a pozsonyi törvényhozás képviselői az Eduard Heger vezette szlovák kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról tartandó szavazást. Az indoklás szerint további lehetőséget kell teremteni a válság megoldására, beleértve az előrehozott választás kihirdetését is.

A szeptembertől parlamenti kisebbségben kormányzó kabinet ellen a korábbi kormánykoalícióból három hónapja kilépett liberálisok – a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás mozgalom, az SaS – és néhány további ellenzéki képviselő terjesztett be bizalmatlansági indítványt. Azzal indokolták, hogy szerintük a kormány nem képes az emberek gondjainak orvoslására, és felhagyott a maffia és a korrupció elleni küzdelemmel.

A bizalmatlansági indítványt csaknem két hete adták be, parlamenti vitája már a múlt héten lezárult, a voksolást – vélhetően a háttérben folytatódó egyeztetések miatt – eredetileg keddre tűzték ki. Végül azonban egy – a további egyeztetések szükségességével indokolt – képviselői javaslat alapján elhalasztották.

A halasztásról szóló javaslat 77 igen voksot kapott a 150 fős pozsonyi parlamentben, ahol a kormánykoalíció 74 parlamenti képviselővel rendelkezik.

Bár a voksolás elhalasztása elemzői vélemények szerint javíthatja a háttéralkuk megkötésének és így a Heger-kabinet megmaradásának esélyeit, a pozsonyi kormányzás jövője továbbra is ingatag. Richard Sulík, az SaS elnöke a keddi vita során azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy a kormány észszerű átalakítását követően az SaS támogatná a kabinetet, de pártja nem tér vissza a koalícióba.

„A kormányról szóló bizalmi szavazás elhalasztásával lehetőség nyílt Igor Matovič pénzügyminiszter lemondására” – jelentette ki kedden Richard Sulík. Leszögezte, hogy az SaS-frakció minden tagja jelen lesz és egységesen fog szavazni. Azt is közölte, az SaS senkivel sem fog tárgyalni és senkit sem fog győzködni. Hozzátette, pártjának további javaslatai is lennének a kormány átalakításával kapcsolatban. További lehetőségként beszélt az előrehozott választás kihirdetéséről és hivatalnokkormány kinevezéséről.

A keddi vita során több miniszter és a kormányfő, Eduard Heger is felszólalt a parlamentben, az SaS képviselőit arra kérte, hogy tegyenek egy lépést hátra, főleg Robert Fico és Peter Pellegrini hatalomba való visszatérésének veszélyére figyelmeztetett.

Peter Pellegrini és pártja, a Hlas képviselői akkor is a kormány megbuktatására fognak szavazni, ha időközben lemondana Igor Matovič pénzügyminiszter. A korábbi miniszterelnök szerint a szavazás elhalasztása Eduard Heger kormányfő gyengeségének és félelmének jele.

Ha a bizalmatlansági indítványt csütörtökön mégis megszavazzák a képviselők,

  • ideiglenesen egy korlátozott jogkörökkel kormányzó hivatalnokkormány jöhet létre, vagy
  • egy új kormánykoalíció létrehozására kerülhet sor.
  • A végső lehetőség az előrehozott parlamenti választások kihirdetése lehet.

Sólymos László, a szlovákiai magyar párt, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke szerint ez a kormány már rég elveszítette a választók bizalmát. A parlamenten kívüli magyar politikus úgy véli, feltétlenül előrehozott választásra van szükség Szlovákiában, ami után stabil és hozzáértő kormány alakulhat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csütörtökön eldől, megbukik-e a szlovák kormány
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást