Nyitókép: Szaúd-Arábia külügyminisztériuma/Anadolu Agency/Getty Images

Kinek volt jobb a fogadtatása a szaúdiaknál, a kínai vagy az amerikai elnöknek?

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2022. december 8. 06:47
29 milliárd dollár értékű kereskedelmi szerződéseket írhat alá a héten Kína és Szaúd-Arábia, Hszi Csin-ping kínai elnök háromnapos rijádi útján. Kína – úgy tűnik – ellensúlyozni próbálja a vele szemben életbeléptetett nyugati korlátozásokat azzal, hogy az Egyesült Államok egyik fontos közel-keleti szövetségese felé nyit

Hszi Csin-ping szaúdi látogatására kínai zászlók lepték el Rijádot. Az út azért is fontos, mert a pandémia elzártsága után ez Hszi mindössze harmadik külföldi útja. Emellett Hszi látogatására akkor kerül sor, amikor Kína igyekszik elmélyíteni kapcsolatait a közel-keleti országokkal, miközben az Egyesült Államokkal és más nyugati országokkal fenntartott kapcsolatai egyre feszültebbé válnak.

A vizit híre érezhetően hullámokat vetett Washingtonban, ahol a Fehér Ház szerdán arra figyelmeztetett, hogy Kína törekvése befolyásának világszerte történő érvényesítésére "nem kedvez" a világrendnek.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy Kína növelni próbálja globális befolyását. A Közel-Kelet minden bizonnyal egyike azoknak a régióknak, ahol ezt el akarják mélyíteni" – mondta John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

Hszi Szalmán szaúdi király meghívására tesz látogatást, "hogy megerősítse a két ország közötti történelmi kapcsolatokat és stratégiai partnerséget" – jelentette kedden a hivatalos szaúdi hírügynökség, amely szerint a csúcstalálkozón 29,26 milliárd dollár értékű elvi megállapodásokat írnak alá.

Szaúd-Arábia továbbra is megbízható energetikai partnere marad Kínának - közölte szerdán Abdulaziz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszter, megjegyezve, hogy Kína, a világ legnagyobb energiafogyasztója és Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajexportőre közötti együttműködés hozzájárult a globális olajpiac stabilitásának fenntartásához.

A kínaiak a szaúdi olajkitermelés körülbelül egynegyedét vásárolják fel.

A kínai Global Times című állami lap szerkesztőségi cikkében a kínai-arab csúcstalálkozót "mérföldkőnek nevezte a kínai-arab kapcsolatok történetében". Az arab tavasz "súlyos hatásait" követően a térségben "közös a vágy" a politikai zavargások elkerülésére és a stabil növekedés elérésére, és "élénken érdeklődnek Kína tapasztalatai iránt" – tette hozzá. Nyugati szkeptikusok erre azt mondhatják: Kínának az állampolgárai megfigyelését célzó rendszerére gondolhattak.

A csúcson a szaúdi király mellett részt vesz Mohammed bin Szalmán koronaherceg (akit gyakran MBS-ként említenek), a királyság tényleges uralkodója. Az Al-Dzsazíra szerint MBS pazar fogadtatásban részesíti Hszit, ami éles ellentétben áll azzal, amilyen módon fogadta Joe Biden amerikai elnököt júliusban.

"Kína a szaúdi olaj legnagyobb importőreként kritikusan fontos partner, és a katonai kapcsolatok erőteljesen fejlődtek" – jegyezték meg szakértők. Minközben a szaúdiak érdeklődnek az Egy Övezet, Egy Út kínai program iránt, az energia- és emberijogi kérdések miatt megnövekedett a feszültség az Egyesült Államokkal – például azzal, hogy októberben az OPEC+ olajblokk megállapodott a termelés napi kétmillió hordóval történő csökkentéséről, amit most meghosszabbítottak. A Fehér Ház szerint mindez az ukrajnai háború közepette az "Oroszországhoz való igazodás" gesztusa volt.

(A nyitóképen: Hszi Csin-ping kínai elnököt Feiszal bin Bandar bin Abdul-Azíz herceg, Rijád régió kormányzója fogadja a rijádi repülőtéren 2022. december 7-én.)