Nyitókép: MTI/Komka Péter

Még nem került végső pont a Sajó-szennyezés ügyének végére

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2022. augusztus 4. 17:00
A szennyezett Sajó folyó vizének legutóbbi elemzési eredményei a vasszint 96 százalékos csökkenését mutatták ki. Az összes oldott anyag mennyisége 95 százalékkal, az egyéb nehézfémek mennyisége pedig 90-95 százalékkal csökkent. A Sajó vizének vastartalma elérte a felszíni vizekre vonatkozó megengedett értékeket – tájékoztatott a szlovák gazdasági minisztérium.

A Vasércbányák állami vállalat javaslatot dolgozott ki a további intézkedésekre a bányából kifolyó, ásványi anyagokkal erősen szennyezett víz mennyiségének csökkentésére. A tervet június közepén nyújtották be az állami vízügyi hatóságoknak. „A járási hivatal és a környezetvédelmi hatóság engedélyére várunk” – mondta Peter Žitňan, a Vasércbányák igazgatója. Ezután szivattyúzási próbát végeznek az egyik bányában. Žitňan szerint ebből megállapítható a felszín alatti víz összetétele és áramlása.

A minisztérium közölte, hogy a bánya mélyebb rétegeiből származó, sok ásványi anyagot tartalmazó víz eltávolítása nem végleges megoldás. A bányában kialakult helyzet megoldása után a Sajó állapotával is foglalkozni kell, valamint ki kell építeni az ásványi anyagokkal telített víz megtisztítására szolgáló technológiát. „Tudjuk, milyen állapotban van a Sajó, rendbe kell hoznunk” – mutatott rá Karol Galek, a szlovák gazdasági minisztérium államtitkára, és hozzátette, környezetvédelmi szakértők dolgoznak az erre vonatkozó javaslatok kidolgozásán.

A Sajó szlovákiai szakaszán február közepén észlelték a víz vöröses elszíneződését, amelyet az alsósajói vasércbányából kifolyó víz okozott. A tavaszi vizsgálatok eredménye szerint a folyó vizében

a vas mennyisége tizenkétszer volt magasabb a határértéknél, továbbá emelkedett mangán-, szulfát- és arzéntartalmat is kimutattak.

A Sajón történt természeti katasztrófára elsőként a Szövetség párt hívta fel a figyelmet, még idén márciusban. Forró Krisztián pártelnök augusztus 1-jén egy Facebookra feltöltött videóban úgy fogalmazott, hogy a szlovák környezetvédelmi minisztérium öt hónapon keresztül becsapta az embereket, amikor azt állította, hogy a folyóval minden rendben van. „Parlamenten kívüli pártként nincs sok eszköz a kezünkben, ám mivel a hivatalos levelek és sajtótájékoztatók után sem történt érdemi előrelépés, helyi aktivisták segítségével a párt képviselői ezer liter szennyezett vizet küldtek Gömörből Pozsonyba, melyet a környezetvédelmi minisztérium épülete előtt öntöttek az úttestre” – emlékeztetett a Szövetség elnöke. A katasztrófaelhárítási munkálatok csak ezután kezdődtek el.

Június közepén elvégezték a szükséges beavatkozásokat, hogy minél kevesebb, ásványi anyagokkal erősen szennyezett víz kerüljön a folyóba. A szlovák kormány rendkívüli helyzetet hirdetett a Rozsnyói, a Nagyrőcei és a Rimaszombati járásban, ezeknek a területén folyik keresztül a Sajó.

A fémmel szennyezett bányavíz az egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbányából került a Sajóba. A Siderit bányaüzem 1975 és 2008 között működött, amikor csődbe került. A Vasércbányák állami vállalat szerint a csődbe jutott társaság, a kitermelés leállítását követően nem tett eleget a bánya likvidálására vonatkozó kötelezettségeinek. Ezt 2012-ben a Vasércbányák állami vállalat hajtotta végre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A felszíni vizekben megengedett szintre csökkent a Sajó vizének vastartalma
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást