Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Trükkös új omikron-mutánsok okoznak aggodalmat

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2022. július 6. 07:37
Az Egyesült Államokban új Covid-hullám van kialakulóban, és hasonló a helyzet Nagy-Britanniában is két koronavírus omikron-alvariáns miatt. Ezek egyikét az eddigi legrosszabbnak nevezték szakértők, mert kikerüli az antitesteket és könnyen fertőz.

Nagy-Britanniában hivatalosan közel heti 110 ezer új fertőzöttet tartanak számon, ami egy hét alatt 37 százalékos növekedés. A mobiltelefonos alkalmazásra épülő és a több millió felhasználó önkéntes adatbeküldésén alapuló ZOE Covid-tünet tanulmány azonban napi 300 ezerre becsüli a fertőzéseket. Az USA-ban pedig közben 45 százalékkal ment fel az új fertőzések aránya.

A tekintélyes tudományos magazin, a Nature taglalta a „főbűnösöket”, a koronavírus omikron törzsének BA.4 és BA.5 alvariánsait, – amelyek olyanokat is megfertőzhetnek, akik immunisak voltak a korábbi omikron-változatokkal szemben. Korábban, ha az ember egyszer már átesett a Covidon, akkor 84 százalékkal csökkent az esélye, hogy újra megfertőződjön. Most viszont

úgy tűnik, a korábbi fertőzés nem véd az új variánsoktól

– amelyeknek máris itt van egy vetélytársuk.

Indiában feltűnt egy úgynevezett második generációs omikron-alvariáns, a BA.2.75, amit aggasztónak nevezett a törzs genóm szekvenálását elvégző izraeli szakértő. Shay Fleishon, a Sheba Orvosi Központ víruslaborjában dolgozó szakértő szerint eddig az ilyen második generációs variánsok csak néhány esetben és egy régióban fordultak elő.

Most viszont

hetek alatt nyolcvan mintában mutatták ki: India mellett az Egyesült Államokban, Németországban, Nagy-Britanniában, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon volt eddig egy vagy két eset.

Mindez azt jelenti, hogy ez vagy a következő alvariáns életképesebb lehet.

Kutatók kilenc mutációt fedeztek fel a variáns tüskefehérjéjén. Az egyikkel el tudja kerülni a jelenlegi vakcinák által generált antitesteket. A másikkal pedig – úgy tűnik – jobban tud csatlakozni az emberi sejteken található ACE2 fehérjéhez, amely a vírus számára a sejtjeinkbe való bejutás kapuja – magyarul: jobban tud fertőzni.

Miközben Kínában és Ázsia egyes részein még mindig bevezetnek karanténokat, addig Nyugat-Európa és a fejlett világ a vakcinákra támaszkodott a védelemben. Az új törzsek azonban egyéb védőintézkedések híján elkezdhetnek terjedni.

Mindez másképp hat majd az egyes országokra, függően attól, hogy mekkora az átoltottság és hogy kialakult-e helyben „hibrid immunitás” – mondják szakértők. Igen ám, de mennyire védenek a vakcinák?

A Nature szerint több kutatás is azt állítja, hogy

a védőoltások által generált antitestek kevésbé tudják felismerni a BA.4-et és 5-öt, szemben az omikron korábbi variánsaival és blokkolni azokat.

Azaz, a védőoltást kapott emberek többször is megfertőződhetnek az új variánsok által.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy ez a két változat az utolsó-e az omikron-törzsön belül – utaltak rá egy hete, mielőtt a BA.2.75 hallatott volna magáról. Mint ahogy azt sem, hogy a további mutációkkal gyengül-e a vírus – mivel ez más vírusok esetében nem mindig volt így.

A nagy kérdés az, hogy a tünetek idővel enyhülnek-e és hogy eltűnnek-e a hosszú Covid okozta gondok – jegyezte meg a Nature.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Trükkös új omikron-mutánsok okoznak aggodalmat
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást