Nyitókép: Pixabay

Háromnapos csecsemő az Ukrajnából menekülők közt

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2022. március 2. 19:00
Húszezer ukrán menekült van Csehországban, Szlovákia keleti határát pedig közel hetvenezren lépték már át.

Csehországba szerda reggelig mintegy 20 ezer ukrán menekült érkezett, de a kormány a következő napokban a menekültek számának növekedésére számít. Szlovákia keleti országhatárát pedig a háború kirobbanása óta közel 70 ezren lépték át. A kassai vasútállomások riasztó méreteket ölt a menekültáradat. Az egész ország összefogott a menekültek megsegítése érdekében.

Petr Fiala, Csehország miniszterelnöke szerint országa célország az Ukrajnából a háború borzalmai elől menekülő emberek számára, ezért minden régióban speciális információs központokat hoznak létre, amelyek segítik a menekültek nyilvántartásba vételét és eligazítását. Fiala jelezte, hogy a kormány rövidesen a parlament elé terjeszti azt a törvénymódosítási javaslatot, amellyel

igyekeznek megkönnyíteni a menekültek cseh munkaerőpiacon való elhelyezkedését.

Csehországba szerda reggelig mintegy 20 ezer ukrán menekült érkezett. A kormányfő emlékeztetett, hogy Csehország határozottan elítéli az ukrajnai orosz beavatkozást, és minden segítséget megad Kijevnek. A cseh kormányoldal és az ellenzék is egységet mutat a segítségnyújtásban. Andrej Babiš korábbi kormányfő szerdán személyesen utazott el az ukrán határhoz közel fekvő kelet-szlovákiai, többségében magyarok lakta Nagykaposra, hogy az otthon összegyűjtött adományokat átadhassa a szlovák-ukrán határt átlépő menekülteknek.

A kisvárosban a lakosok, a városi és karitatív szervezetek, valamint az egyházak együttes erővel segítenek az ukrajnai háborús menekülteknek. Napi 24 órában dolgoznak. A városba pénteken érkeztek meg az első menekültek, akik Nagyszelmencnél lépték át a határt.

A legfiatalabb menekült, akin eddig segítettek, egy háromnapos csecsemő volt.

„Gyűjtést hirdettünk, néhány órával később pedig létesítettünk egy forróvonalat, amely állandóan működik. Munkacsoportokat állítottunk fel, amelyek a határátkelőhelyeken és a járásban dolgozó humanitárius szervezetek rendelkezésére állnak a nap 24 órájában” – részletezte Gabriela Fedičová, a városi hivatal humanitárius segítségnyújtásért felelős koordinátora. Az önkormányzat a városi művelődési központban raktározta el a segélyszállítmányokat. A református egyház és a görögkatolikus plébánia lelki támogatást is nyújt a menekülteknek, akik közül néhányan csak pár óráig maradnak, mások egy-két éjszakát töltenek a városban, majd továbbutaznak, de vannak olyanok is, akik péntek reggeltől Nagykaposon tartózkodnak. A maradókat a szakközépiskola termeiben, a helyi munkásszállón, valamint a református egyház parókiáján helyezik el.

A kassai vasútállomáson riasztó méreteket öltött az Ukrajna felől érkező menekültáradat. A menekültek vonattal és autóbuszokkal érkeznek az állomásra, naponta több nagyobb csoport is. A vasútállomás szóvivője szerint egyszerre több száz menekült érkezik, a többségük pedig nem Ukrajnából, hanem afrikai és közel-keleti országokból, például Marokkóból vagy Afganisztánból.

A helyzet azért is súlyos, mert még mindig tart a világjárvány, és ezek a harmadik országból érkező férfiak, teszt, arcmaszk és alapvető tisztálkodószerek nélkül érkeznek – figyelmeztetett a szóvivő. Megjegyezte, hogy okmányok hiányában

nem utazhatnak ingyen,

mert ez a kedvezmény csak az ukrán állampolgárokat illeti meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Menekültek tízezre Csehországban, Szlovákiában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást