Nyitókép: Bloomberg/Getty Images

Sokkolóan magas szintre ugrott az infláció Törökországban

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2022. január 4. 16:55
A török lakosság számára az élelmiszer és az italok az idén 44 százalékkal drágultak.

December végére már 36,1 százalékon állt a török inflációs ráta. Ilyen mértékű pénzromlásra egyszer sem volt még példa Recep Tayyip Erdogan 19 éves uralma alatt.

Kommentátorok szerint a sok polgár számára elviselhetetlen drágulást hozó infláció nagyon is tudatos lépések eredménye: Erdogan „unortodox” kamatcsökkentési politikáját okolják érte.

Mint azt a török statisztikai intézet hétfőn közölte, csak decemberben több mint 13 és fél százalékkal ugrottak meg a fogyasztói árak. Ezt azt jelenti, hogy ennyivel ért kevesebbet a törökök havi fizetése, illetve megtakarított pénze – jegyezte meg a Reuters.

Az elmúlt év folyamán a török líra 44 százalékot vesztett értékéből a dollárhoz képest,

miközben a központi bank, Erdogan hitelezést és az exportot első helyen kezelő politikájának engedelmeskedve visszavágta a kamatokat.

Mindez hatalmas ingadozásokhoz vezet a nemzeti valuta árfolyamában: például hétfőn a líra először 5 százalékot vesztett, majd 3 százalékot visszanyert az értékéből. Egyes elemzők már arra számítanak, hogy tavaszra

50 százalékos lesz az infláció, hacsak nem változtatnak drasztikusan a monetáris politikán.

„A kamatokat azonnal és agresszív módon emelni kell” – sürgette Özlem Derici Sengül, az isztambuli Spinn Consulting nevű cég alapítója a Reutersnek nyilatkozva.

A nemzeti bank azonban valószínűleg nem tesz semmit, és márciusra 40-50 százalékos lesz az infláció, amit tovább tüzel majd, hogy valószínűleg 50 százalékkal emelik a minimálbért – tette hozzá.

Erdogan elnök a honfitársai által átélt dráma ellenére makacsul tartja magát az elképzeléséhez: „Egy dolog foglalkoztat, az export, az export és az export” – mondta egy beszédében, gyorsan az előtérbe tolva a nagy eredményt, hogy a kereskedelmi adatok szerint kormányzása alatt 600 százalékkal nőtt a török export. Azért annyit hozzátett, hogy „sajnálja”, hogy a törököknek ilyen magas inflációt kell átélniük, és azt ígérte amilyen gyorsan csak lehet, egy számjegyűre szorítja le a pénzromlást.

A nemzeti bank Erdogan által kinevezett új vezetése szeptember óta 19 százalékról 14 százalékra vágta le a kamatlábat, elijesztve a befektetőket és megtakarítókat.

Megugrott az import cikkek ára, egy év alatt 80 százalékkal.

Közben sok isztambuli lakos állt sorba 50 százalékos, akciós áron megvehető kenyérért és sokan hagytak fel a korábban természetes dolognak tűnő kávéházi vizitekkel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sokkolóan magas szintre ugrott az infláció Törökországban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást