Nyitókép: Bloomberg / Getty

Washington szerint agybefolyásoló fegyvert fejlesztenek a kínaiak

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2021. december 17. 10:41
Az Egyesült Államok feketelistára tett 34 kínai szervezetet – az érvelés szerint az emberi jogok megsértése és „a tudatot befolyásoló fegyverzet” fejlesztése miatt.

Bár a Trump-kormányzat volt a Kínával való szembenállás igazi bajnoka, úgy tűnik, az utód, Joe Biden sem adja alább. A Fehér Ház már korábban bejelentette a pekingi rendezésű téli olimpia diplomáciai bojkottját, a megfogalmazás szerint a „Hszincsiang tartományban folyó népírtás és emberiség elleni bűntettek miatt”. Washington az ujgurok és más muszlim kisebbségek táborba zárása és zaklatása miatt tiltakozik.

Csütörtökön a Biden-kormányzat több mint 30 kínai kutatóintézetet tett feketelistára. A magyarázat: nekik is közük van az emberi jogsértésekhez, és állítólag olyan, a tudat befolyásolására alkalmas fegyverzetet fejlesztenek, amely aláásná az Egyesült Államok nemzetbiztonságát.

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium azzal vádolta meg a Kínai Katonai-Orvosi Tudományok Akadémiáját, hogy

a biotechnológiát felhasználva „támogatja a kínai haderő céljait, többet között az agyat befolyásoló fegyverek létrehozását”.

A megfogalmazás felidézi a Mandzsúriai jelölt című regényt és filmet, amelynek főhősét agymosás útján alvó ügynökké programozták át – habár Washington most nem említette, hogy mi is lehet a tudatbefolyásoló fegyverzet.

„A biotechnológia tudományos kutatása és az orvosi innováció életeket menthet. Sajnos, a Kínai Népköztársaság arra használja ezeket a technológiákat, hogy megpróbálja ellenőrizni polgárait és meg inkább elnyomja az etnikai és vallási kisebbségek tagjait” – közölte Gina Raimondo kereskedelmi miniszter.

Az amerikai Külügyminisztérium korábban „széleskörben elterjedt, államilag pénzelt kényszermunkának és tömeges fogvatartásnak” minősítette az ujgurok és más muszlim kisebbségek hszincsiangi kezelését. Peking tagadja a vádakat.

A Kereskedelmi Minisztérium további négy kínai céget tett tiltólistára, mert szerinte szerepet játszanak a kínai haderő modernizálásában

– ez pedig szembemegy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági és külpolitikai érdekeivel.

Öt további céget azért büntetnek, mert azok állítólag „megpróbáltak olyan amerikai technológiához jutni, amivel modernizálták volna a kínai Népi Felszabadító Hadsereget.

Amerikai illetékesek már régóta panaszkodnak arra, hogy Kína intellektuális tulajdon-lopásai többmilliárd dollár veszteséget többezer munkahely eltűnését okozzák. Peking közben tagadja, hogy intellektuális tulajdont lopott volna.

A minisztérium emellett grúziai, malajziai és törökországi cégek ellen lépett fel, mert állítólag „amerikai termékekhez juttatták az iráni katonai programokat”.