Nyitókép: Tomas Tkacik/SOPA Images/LightRocket/Getty Images

Zuzana Čaputová: a járvány utáni válságkezelés a probléma részévé vált

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2021. szeptember 28. 19:51
„Az elmúlt év a traumák éve volt. Több ezer ember pedig az egész élete során magával fogja cipelni ezeket a traumákat” – jelentette ki évértékelő beszédében a parlamenti képviselők előtt Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök, aki elsősorban a világjárvány kezeléséről, valamint a koronavírus áldozatairól beszélt.

Hivatalba lépése óta másodszor tartott évértékelő beszédet a szlovák köztársasági elnök, legutóbb 2020 júniusában szólalt fel a parlamentben. Zuzana Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet. „Ahogy minden krízishelyzet, úgy a koronavírus-járvány okozta krízishelyzet is megmutatta a legsebezhetőbb pontjainkat” – fogalmazott az államfő, aki szerint a válságkezelés és a válságkommunikáció nem a nehézségek megoldásának eszközévé, hanem a probléma részévé vált. Rámutatott, hogy több területen is hiányosságok mutatkoztak. Szavai szerint rendkívül túlterhelt volt az egészségügyi rendszer, és felhívta a figyelmet a szociális otthonok helyzetére, valamint arra a veszélyre, hogy további egészségügyi dolgozók távozhatnak a szlovák egészségügyből.

A köztársasági elnök kijelentette, régóta ismert a védőoltásokról alkotott pozitív álláspontja, ugyanakkor elmondta, megérti azokat is, akik tartanak az oltakozástól. „A félelem és a harag a két legerősebb érzés, amellyel a társadalmunk nagy része reagál a járványra” – szögezte le az államfő. Zuzana Čaputová hangsúlyozta, hogy az OECD összesítése szerint Szlovákia azon országok közé tartozik, ahol 2020-ban a leghosszabb ideig volt beszüntetve a jelenléti oktatás.

Az országot csupán Costa Rica és Kolumbia előzi meg a sorban. Az államfő elmondta azt is, hogy nőtt a depressziós tüneteket mutató fiatalok száma Szlovákiában.

Évértékelőjében a köztársasági elnök bírálta, hogy Szlovákiában

minimális, az Európai Unió tagállamaihoz viszonyítva a legalacsonyabb támogatást és kompenzációt kapták azok a vállalkozók és cégek, amelyek a pandémia alatt nem működhettek,

például az éttermek, a szállásadók, valamint kiemelte a kulturális szektort is. Egyúttal a növekvő árakra is felhívta a figyelmet. Kiemelte, hogy nőni fog az élelmiszerek és az energia ára, ezt pedig az alacsony bevételű családok érzik meg leginkább.

Az államfő emlékeztetett, hogy a közvélemény-kutatások szerint Szlovákia lakosságának 71 százaléka úgy véli, nem jó irányba fejlődik az ország és a társadalom. Az így vélekedők tábora egy év alatt 20 százalékponttal gyarapodott. Zuzana Čaputová szerint a politikai vitakultúra olyan szintre süllyedt Szlovákiában, amilyenre korábban még nem volt példa. A kormánykoalíció és az ellenzék oldaláról egyaránt érkező hazugságok, vulgarizmusok és a személyes támadások negatív következményeire figyelmeztetett, valamint rámutatott a stabilitás és az együttműködés szükségességére, illetve azokra a kihívásokra, amelyekkel az elkövetkezőkben szembe kell néznie a társadalomnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A traumák évének nevezte az elmúlt esztendőt a szlovák államfő
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást