Nyitókép: Hansons Auctioneers/Harry Potter

A valódi Harry Potter milliomos lesz

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2021. szeptember 23. 17:18
Harry Potter valódi személy és forintmilliókat kereshet a JK Rowling-könyvvel. Ezt a hírt repítették világgá a héten angliai regionális újságok. De ki is az igazi Harry Potter, hol él és mi köze az ifjú varázslóhoz?

Nem, ő nem szemüveges, és csak annyiban hasonlít a Potter-filmek főszereplőjére, Daniel Radcliffe-re, hogy a 30-as évei elején jár – 33 éves, míg Radcliffe 32.

Az angliai Hampshire megyében élő, háromgyermekes apa, Harry Potter részben azzal töltötte az elmúlt 25 évet, hogy megpróbálta bebizonyítani az embereknek, valóban úgy hívják, ahogy a könyvbéli varázslót.

„Egyszer egy focimeccsen piros lapot akart adni nekem a bíró, mert azt mondtam neki, hogy Harry Potter a nevem” – mesélte a Waterloovillben élő... Harry Potter.

„Amikor egy görögországi nyaraláson megismerkedtem a feleségemmel, Phillipával, ő sem hitt nekem. Az emberek azt gondolják, hogy fel akarom húzni őket. És engem is folyamatosan ugrattak ezzel, de az évek során megszoktam” – mesélte.

„Eléggé társasági figura vagyok és jól viseltem, plusz, vannak előnyei is. Például, amikor 12 éves voltam, meghívtak egy tévéshowba és ott olyan hírességekkel találkoztam, mint Ben Stiller vagy Gwen Stefani. A főnököm azt hitte, hogy valójában Shaw a vezetéknevem, mert nála dolgozik az édesanyám is, aki újra férjhez ment és ez lett a vezetékneve... Amikor a kiderült, hogy Potternek hívnak, azt mondta: több fizetést kellene adnia, mert engem nem felejtenek el.”

Harry, aki egy cég országos sales menedzsere, azt is elmondta, hogy

amikor az ügyfelek panasszal hívják fel és megtudják, hogy mi a neve, akkor nem bírják ki nevetés nélkül és elpárolog a dühük.

A valódi Potternek is birtokában van a világsikerű folytatásos regény elnyűtt első kiadása, amihez szintén egy érdekes történet kapcsolódik. Édesapja – aki időközben rákban meghalt – az egyik este azzal rontott be az ajtón, hogy „Nem hiszitek el, mit vettem!”. Mint kiderült, egy rádióműsort hallgatott és abban Harry Potterről értekeztek. Amikor felfogta, hogy nem a fiáról vagy szó, hanem egy gyerekkönyvről, megfordult a furgonjával és elment a könyvesboltba.

Forrás: Hansons Auctioneers/Harry Potter

Egy első kiadást vett meg – amiből csak 500-at nyomtattak és ezekből csak 200 került a boltokba. Az első kiadások hatalmas értékkel bírnak a gyűjtők számára, és a valódi Harry Potter most pénzt akar csinálni a saját példányából. A család csak azután jött rá, hogy mekkora érték birtokába kerültek, amikor elhunyt az idősebb Potter. Éveken át nem akarták eladni a könyvet, mert egy kedves emlék volt tőle. Négy évig a lépcső alatti zugban tartották egy fóliában – azon a helyen, ahol a történet kezdetén a varázsló Harry Potter is lakott.

Végül úgy döntöttek, hogy az idősebb Potterre hallgatva inkább mégis eladják, és élvezik az életet. A pénzből teljesítik a végakaratát és Afrikában szórják szét a hamvait, a gyerekeket pedig magukkal viszik egy kalandos utazásra. Várakozások szerint

az október 7-án aukcióra bocsájtott könyv 20-30 ezer fontot, azaz 8-12 millió forintot hozhat nekik.

Összehasonlításul: 2020-ban egy jobb állapotú első kiadásért 60 ezer fontot adtak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A valódi Harry Potter milliomos lesz az első kiadás nyomán SZVETNIK
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást