Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Szlovák külügyér: "csalódott vagyok, Budapest folyamatosan üzenget és kioktat minket"

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2021. augusztus 5. 19:35
Az a mód, amellyel Magyarország vezető tisztviselői újra és újra megnyitják a történelmi kérdéseket, ellentétes deklarált szándékával, miszerint jó kétoldalú kapcsolatra törekszik Szlovákiával – jelentette ki Ivan Korcok szlovák külügyminiszter Kövér László magyar házelnök e heti somorjai látogatására és kijelentéseire reagálva. Az Országgyűlés elnöke a kitelepített magyarok emlékművének leleplezésén vett részt a felvidéki városban.

Szlovákia diplomáciai vezetője a közösségi oldalán bírálta Kövér Lászlót, aki augusztus 2-án, hétfőn a csallóközi Somorján avatott fel egy, a kitelepítettek emlékére állított emlékművet.

„Csalódott vagyok, amiért Budapest folyamatosan üzenget, és kioktat minket a közös történelmi témákkal összefüggésben.

Határozottan elutasítom, hogy a második legmagasabb magyar közjogi méltóság igényt tartson arra, hogy Szlovákiában fejtse ki a történelemmel kapcsolatos nézeteit”

– jelentette ki Ivan Korčok, Szlovákia külügyminisztere. Megjegyezte, hogy Szlovákia hivatalos képviselői is prezentálhatják a szlovák álláspontot, beleértve Magyarország történelmi szerepét, ezt mégsem teszik, főként nem magyarországi rendezvényeken, egyrészt a Magyarország iránti tiszteletből, másrészt annak okán, hogy

a második világháború utáni elrendezés egyszer és mindenkorra lezárt ügy.

A külügyminiszter arra nem tért ki, hogy Kövér László mely kijelentéseit tartja sértőnek. A magyar Országgyűlés elnöke a kitelepített felvidéki magyarokról szóló ünnepi beszédében egyebek mellett úgy fogalmazott, „a bűn nem akkor teljesedik be, amikor elkövetik, hanem akkor, amikor elfelejtik. Amit a felvidéki magyarság ellen 1945 és 1947 között elkövettek, az Isten és ember előtti bűn volt. A házelnök szerint ha az áldozatok utódai elfelejtik az elődeik ellen elkövetett történelmi bűnöket, akkor a bűnök a jövőben megismétlődhetnek, és az utódok ismét bármikor védtelen áldozatokká válhatnak. „Ha a bűnelkövetők utódai nem tagadják meg az elődeik bűneit, a bűnök visszaszállhatnak rájuk, és az utódokat sújtva teljesedhetnek be – mondta Kövér László, majd így folytatta: – A bűnnek ezen ördögi köréből csak a keresztyén hitünk szerinti megbánás és megbocsájtás árán lehet kiszabadulni. A megbánás nem a gyengeség, hanem az erő jele. Bocsánatkérés nélkül azonban nincs, nem lehet megbocsátás. A magyarság nem bocsáthatta meg az ellene elkövetett bűnöket, mert a mai napig nem kértek bocsánatot tőle.”

A szlovák külügyminiszter szerint a magyar közjogi méltóságoknak tartózkodniuk kellene attól, hogy Szlovákia területén beszéljenek arról, miként értelmezik a történelmet. Ivan Korčok arra kéri Magyarország képviselőit, hogy legközelebb jobban gondolják meg, mit mondanak, és

kezeljék Szlovákiát egyenrangú partnerként.

Korčok nyilatkozatára reagált Gyimesi György, a kormánypárti OĽaNO parlamenti képviselője, aki bírálta saját kormánya miniszterét.

„Arra kérem a külügyminisztert, válogassa meg a szavait, amelyeket a magyar kormány tagjaihoz és a Szlovákiában élő magyarokhoz intéz” – mondta, és arról is beszélt, hogy a kitelepítettek szlovákiai emléknapjának ötletét ellenezte a szlovák diplomácia vezetője.

A Magyar Közösség Pártja közleményben reagált a szlovák külügyminiszter szavaira. Ebben azt írják: „Nekünk, felvidéki magyaroknak a háborús veszteségeknél is nagyobb érvágást és mély, nagyon nehezen gyógyuló sebet okozott a hontalanság évei alatt és után tapasztalt meghurcolásunk,

a magyar közösség anyagi, szellemi és számbeli lefejezése.

Számunkra a történelem ezen szakasza nem lezárt történet. Bármi is legyen a két ország közötti kapcsolatok tétje, számunkra a beneši időszak akkor zárul le, ha a szlovák törvényhozás, a köztársasági elnök és a kormányfő bocsánatot kér tőlünk, és méltányos anyagi és erkölcsi kárpótlást biztosít számunkra" – áll az MKP által kiadott nyilatkozatban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kövér László v. Ivan Korcok
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást