eur:
392.83
usd:
367.92
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Loving african american foster care parent single mother sister embrace teen daughter giving support and protection, black mom hug teenage girl, family kindness concept, close up view, focus on hands
Nyitókép: fizkes/Getty Images

Lehet ölelkezni a briteknél, de csak biztonságosan - a BBC útmutatót is adott hozzá

Nagy-Britanniában a menetrend szerint hétfőn lazították tovább a covid-járvány elleni rendelkezéseket. Kinyitottak a pubok és éttermek belterei, a sporteseményekre visszaengedik a nézők egy részét. És: lehet ölelkezni, amiről a BBC sajátos útmutatót is kiadott.

A hét eleje kiszámítható hírekkel indult Nagy-Britanniában: hogyan ülnek össze a barátok a pubok zárt tereiben és élvezik végre egymás társaságát. Hogyan özönlötték el a „zöld országnak” kikiáltott Portugáliába, Gibraltárra és Izlandra utazni vágyók a reptereket. (Ezeken kívül még néhány további országba is lehet utazni, viszont nem mindegyik engedi be a brit utazókat.)

Emellett pedig visszavonták azt az ajánlást is a brit hatóságok, hogy ne ölelgessük a más háztartás-belieket. Az emberi kontaktus hiánya a pandémia és a karanténok egyik kevésbé emlegetett csapása, ami drasztikusan hatott az emberek mentális állapotára.

Brit földön immár szabad ölelkezni és ennek örömére a BBC egy sajátos „biztonságos útmutatót” is kiadott, amit a közösségi médiában sokan „őrülnek” és „rémesnek” neveztek.

Szóval, hogyan is lehet „biztonságosan” ölelkezni a szakértők szerint?

1. Az elsőszámú javaslat, hogy „válogassuk meg, kit ölelünk meg”. A BBC idézi Sally Jane Cutlert, a Kelet-Londoni egyetem professzorát, aki azt mondta: „személy szerint csak a családtagjaimat ölelem meg. Nagyon visszafogottnak kell lennünk. Más szakértők is arra figyelmeztettek hogy ne ölelkezzünk mindenkivel, különösen a Covid-19 által fokozottan veszélyeztetett idősebb családtagokkal.

2. Az útmutató szerint „legyen az ölelés rövid és fordítsuk el egymástól az arcunkat.

3. Ha veszélyeztetett emberrel ölelkezünk, akkor viseljünk maszkot.

4. Továbbá: ne öleljünk meg egyszerre több embert, azaz, kerüljük a csoportos ölelkezést.

A szakértők szerint a fertőzés minimalizálása érdekében ne ölelkezzünk gyakran. Minél több időt töltünk el kontaktusban, annál nagyobb a vírus átadás veszélye. Sőt, nincs is olyan, hogy teljesen biztonságos időszak.

A BBC ölelkezési kiskátéja szerint továbbá biztonságosabb a szabad ég alatt vagy jól szellőztetett helyiségben ölelkezni. És:

a brit kormány ajánlása az, hogy az emberek éljenek az ingyenes tesztelés lehetőségével (mivel minden harmadik fertőzött ember tünetmentes) – a házitesztet például bárki megrendelheti.

A gyakran az „internet népének” nevezett és életüket a közösségi médián keresztül élő kommentelők nem fogták vissza magukat a BBC-ajánlások nyomán.

A közszolgálati médium pártatlanságát megkérdőjelező és azt ideológiai ellenfelének tartó Daily Express című lap gyorsan csokorba is fonta a kritikus véleményeket.

Steven Edington író és videótartalom-gyártó például „rémesnek és bizarrnak” nevezte a cikket. Lance Foreman, a Brexit Párt volt európai parlamenti képviselője pedig ezt írta: „arctalan emberek a BBC-nél”.

Egy másik felhasználó pedig feltette a kérdést: „Mióta határozhatja meg a BBC a társadalmi érintkezés szabályait?” Egy további kommentelő pedig sérelmezte, hogy „már-már az anarchizmussal határos dolgot csinálnak egy szívmelengető ölelésből”.

A korábbi, kenti változatnál gyorsabban terjedő indiai vírusvariáns miatt azonban maga Boris Johnson miniszterelnök is azt mondta az ölelkezésről: „az emberek legyenek óvatosak és kövessék, amit a józan ész diktál”.

A BBC védelmében annyit érdemes megjegyezni, hogy cikkükben kitértek az ölelésnek az emberek számára „alapvető” fontosságára.

„Az intim érintés nagyon fontos... boldogabbak elégedettebbek leszünk tőle és jobban bízunk tőle másokban.” Az ölelés lassítja a szívverést, csökkenti a vérnyomást és a stresszt. Az érintés és simogatás beindítja a jó érzést okozó endorfinok kibocsájtását a szervezetben – idézi a médium a szakértőket.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×