Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Tömegtüntetésre készülnek Navalnij hívei, a belügy erős választ küldött

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2021. április 19. 18:17
Nem tudni, hogy a washingtoni figyelmeztetés vagy a hazai kampány hatott-e, de az orosz hatóságok úgy döntöttek: börtönkórházba viszik Alekszej Navalnijt. Az ellenzéki aktivista három hete éhségsztrájkol fogva tartása körülményei miatt.

Még meg sem száradt a tinta az orosz illetékesek elleni újabb amerikai szankciós végzésén, Washington máris példa nélküli figyelmeztetésben részesítette Moszkvát. Jake Sullivan, Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta vasárnap: „következményei lesznek”, ha meghal a fegyházba küldött és éhségsztrájkoló ellenzéki vezér, Alekszej Navalnij.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat – amely az utolsó pillanatban elérte, hogy Navalnij feltételes börtönbüntetését letöltendőre módosítsák – azt közölte, hogy az aktivista „kielégítő állapotban van, beleegyezett a vitamin-terápiába és naponta látja egy orvos”.

Ám az a tény, hogy beleegyeztek a börtönkórházba való átszállítására, hívei szerint mást jelent.

„Annyira megromlott az állapota, hogy azt még a kínzókamra is elismeri” – jegyezte meg Ivan Zsdanov, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Alapítvány főnöke.

Az aktivista hívei tömegtüntetést akarnak tartani szerdán – épp azon a napon, amikor a Navalnij által hevesen bírált Vlagyimir Putyin elnök megtartja éves értékelő beszédét. Ne tegyék! – figyelmeztette őket az Orosz Belügyminisztérium, amely közölte: azonnal megtorolják, „ha agresszív módon provokálják a rendfenntartó szerveket” – a múltban azonban éppenséggel a rendőrök keménykedtek a tüntetőkkel.

Az ügyben megszólalt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki az aktivista "azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását" követelte. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter azt mondta: Navalnij sorsa Putyin kezében van, Heiko Maas német külügyminiszter pedig "sürgősen" követelte, hogy megkapja a szükséges orvosi ellátást.

A fegyenctelep előtt, ahol Navalnijt fogva tartják, már korábban megjelent az Orvosok Szövetsége nevű – az orosz kormány által idegen ügynöknek minősített – szakszervezet főnöke, Anasztaszija Vasziljeva, akit Navalnij privát orvosának is neveznek.

Ő és három másik orvos vérvizsgálati leletekre hivatkozva azt mondta: veseelégtelenségre gyanakszanak, aminek nyomán Navalnij szíve bármikor megállhat. A Nagy-Britanniában ritkán megszólaltatott orosz nagykövet, Andrej Kelin egy hétvégi BBC-interjúban azt állította: nem hagyják, hogy "a minden létező szabályt megsértő és huligánként viselkedő Navalnij meghaljon a börtönben".

Joe Biden közben hangos retorikával próbálja Navalnij elengedésére és az ukrán határon történt csapatösszevonástól való visszalépésre sarkallni Moszkvát. Megfigyelők szerint bár több új szankciót is életbe léptetett – például megtiltotta az orosz állampapírok vásárlását –, az intézkedések inkább jelképesek.

Ezzel párhuzamosan felajánlott Putyinnak egy csúcstalálkozót, amire Washinton szerint Moszkvában pozitívan reagáltak – igaz, az első válasz az volt, hogy a közeljövőben nem tudnak csúcsot tartani.

A Nyugat és Oroszország feszültsége a hétvégén tovább mélyült, amikor Csehország az orosz katonai titkosszolgálathoz kötött egy 2014-es tragikus lőszerraktár-robbanást. A prágai hatóságok közölték, hogy azt a két férfit körözik, akik Nagy-Britannia szerint 2018-ban az angliai Saliburyben megmérgezték a nyugati oldalra átállt Szergej Szkripal kettős ügynököt és lányát. Prága – a nyugati kormányok támogatása mellett – ennek nyomán 18 orosz diplomatát kiutasított, amire az oroszok 20 cseh diplomatát minősítettek nemkívánatos személynek.