Nyitókép: MTI/AP/Odessa American/Jacob Ford

Már a bútorokkal gyújtanak be, olyan hideg van Texasban - videók

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2021. február 18. 13:12
Milliók áram nélkül, több mint húsz halott - példátlanul hideg és havas a tél, amiből politikai ügy is lett: egy volt demokrata képviselő "bukott államnak" nevezte Texast, a republikánus kormányzót okolta az áramszünetekért.

A tél az úr Texasban, a fő téma a helyi médiában a komoly gondokat okozó áramszünet.

A helyiek nincsenek hozzászokva ehhez a hóhoz és a hideghez. Egyes helyeken -18 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek, és az extrém idő áramszünetekhez és közúti balesetekhez vezetett.

A Dallason átfutó I-35-ös autópályán 130 kocsi csúszott össze, hat ember halálát okozva. A közeli Austinban 20 autó karambolozott. Szerda estére a hatóságok 23 halottat említettek. Voltak köztük az utcán megfagyott, tűzesetben és szén-monoxid-mérgezésben meghalt emberek.

A túlterhelt elektromos hálózat miatt

négymillió ember maradt napokra áram nélkül,

és vannak, akik kétségbeesett módszerekkel akarnak melegedni. Egy nő és lánya azután halt meg, hogy a család autójával próbálták fűteni houstoni otthonukat.

„Négy gyerekem van, nincs áram, nincs fűtés, nincs víz. Ez hogy történhet meg?” – írta egy houstoni lakos a Twitteren.

Egy másik felhasználó azt írta, hogy szomszédja a bútort használja tűzifának, annyira fázik.

Az áramkimaradások miatt különösen sújtott városban elsötétültek az irodaépületek, és nem jelenik meg a helyi újság, a Houston Chronicle, mert nincs áram a nyomdában. A 170 ezres Abilene városban az áramhiány miatt leállt mindhárom szennyvíztisztító telep.

A Texasi Megbízható Áramszolgáltatási Tanács (ERCOT) nevű szervezet egyik igazgatója azt mondta a CNN-nek, hogy csütörtökön is ismétlődő áramszünetekre kell felkészülni.

Az extrém időjárásból – amely Texas mellett Louisiana, Kentucky, Észak-Karolina és Missouri szövetségi államokat, sőt Mexikó északi részét is érintette – politikai ügy lett.

Joe Biden amerikai elnök már korábban rendkívüli állapotot hirdetett ki.

Beto O’Rourke volt demokrata kongresszusi képviselő "majdnem bukott államnak" nevezte szűkebb hazáját, és azt állította:

a republikánus kormányzó "kulturális háborúval" volt elfoglalva, ahelyett, hogy az elektromos hálózatot korszerűsítette volna.

Szerinte, a vállalkozásokat fékező szabályozás lazítása, a dereguláció okolható azért, hogy Texasban – „Észak-Amerika energetikai fővárosában” áram nélkül maradtak az emberek.

Greg Abbott kormányzó viszont a demokraták által népszerűsített Új Zöld Alku néven ismert politikát és a szél- és napenergia forszírozását okolta, és azt mondta, hogy ez halálos lehet Amerikára. Több republikánus képviselő is befagyott szélturbinákat emlegetett.

A demokraták erre hazudozással és dezinformációs kampánnyal vádolták meg ellenfeleiket, mert Texasban az áramtermelésnek csak 13 százalékát adja a szél. Szerintük a fő ok:

földgázhiány alakult ki, befagytak a földgázt szállító csövek, a szén- és atomenergiából termelt áramot továbbító hálózat elemei.

Kioktatta a republikánus kormányzót a demokraták radikális balszárnyához tartozó Alexandria Ocasio-Cortez New York-i kongresszusi képviselő is, aki szerint Texast 80-90 százalékban fosszilis fűtőanyag "hajtja", és "jobb, lenne, ha a kormányzó nem a tévében szerepelne, hanem az embereknek segítene, utána pedig elolvasna egy könyvet az energiaellátásról".

A demokraták által bírált Texasi Megbízható Áramszolgáltatási Tanács szerint 16 gigawattnyi megújuló energiaforrás és 30 gigawattnyi fosszilis és nukleáris energiaforrás vált elérhetetlenné – mert a hálózat elemei nem tudják elviselni az extrém hideget.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Texas majdnem bukott állam - áramszünet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást