Nyitókép: MTI/EPA/Alexander Becher

Mi a titka a világ leggazdagabb emberének?

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2021. január 8. 21:58
Elon Musk, a Tesla alapítója a világ leggazdagabb embere. Az elektromos és önvezető autókat gyártó cég és a SpaceX űrkutatási vállalat főnökeként 190 milliárd dolláros vagyont tudhat magáénak a részvényárfolyamok megugrása után.

A Tesla-papírok árfolyama hétszeresére ugrott az elmúlt év során, és így Elon Musk maga mögé szorította az Amazon-alapító Jeff Bezost, aki 2017 óta volt a világ leggazdagabb embere. A Tesla a legutóbbi adatok szerint már 700 milliárd dollárt ér – többet, mint a Toyota, Volkswagen, Hyundai, GM és Ford autócégek együttvéve.

A munkamániás Musk minderre azt írta a Twitteren: "Milyen furcsa.” Majd hozzátette: "Vissza a munkához."

De mihez is kezd majd ennyi pénzzel? Egy korábbi bejegyzésében azt írta, "a pénzem felével az a célom, hogy a földi problémák megoldásában segítsek. A másik felével az, hogy

egy önellátó marsi várost hozzunk létre, és így biztosítsuk az összes faj túlélését

arra az esetre, ha olyan meteor csapódna be, mint amilyen a dinoszauruszokat elpusztította, vagy ha mi magunk okoznánk pusztulásunkat a harmadik világháborúval."

A BBC megjegyezte, hogy Musknak jól jöttek az amerikai politikai változások. Washingtonban a demokraták veszik át a szenátus irányítását is. Így Joe Biden megválasztott elnök a törvényhozás ellenállása nélkül kezdhet programja megvalósításához.

"A demokrata többségű szenátus nagyon növekedéspárti, és ez új fejezetet nyithat a Tesla és az egész elektromosautó-szektor életében. A következő néhány évben a korábbinál zöldebb elkötelezettségű lesz" – írta Daniel Ives, a Wedbush Securities cég elemzője. A Tesla például előnyökre számíthat az elektromosautó-tulajdonosoknak beharangozott adó-visszatérítések miatt – tette hozzá.

Közben azért Jeff Bezos sem panaszkodhat. A pandémia jót tett az Amazon-vezér cégének, mivel nőtt az online áruház forgalma és a felhőinformatikai szolgáltatása iránti kereslet. Bezos ugyanakkor kénytelen volt tulajdonrésze 4 százalékát átadni exfeleségének, MacKenzie Scottnak a válásuk után, és ez segített Musknak abban, hogy megelőzze.

Az újabb törvényi szabályozás szintén visszavetette az Amazon-részvények növekedését, ami szintén jól jött a Tesla alapítójának.

És hogy mi Elon Musk titka? Néhány éve mesélt róla, hogy

a Marvel-karakter, a Vasember, azaz a fiktív mágnás, Tony Stark a példaképe.

Közben azonban nem számolja a pénzt, "etikus üzletember akar lenni", és azt mondja, hogy a cégeiben lévő szavazati joga az igazán nagy érték a piacnak. Egy másik dolog, amiről beszél, hogy az ember "kövesse a szenvedélyét". Musk mániája az volt, hogy egy üvegházat és ezzel bázist hozzon létre a Marson. Ennek tudja be a SpaceX rakétacég felívelését.

Emellett azt vallja, amit sok önfejlesztési guru is mond: "Ne félj nagyot álmodni, ne félj a kockázattól, és ne hallgass a bírálókra!" Gyakorlati tanácsa: dolgozz olyasmin, ami tényleg számítani fog. A rizikóval kapcsolatban pedig azt mondta, hogy a 2008-as pénzügyi válság idején is tovább öntötte a pénzt a Teslába és a SpaceX-be. (Persze, pénze már volt, hiszen ekkor már milliomos volt korábbi vállalkozásaiból, amikor pedig elfogyott, a barátaitól kért kölcsön).

A bírálókkal kapcsolatban pedig azt mondta:

még ő maga sem hitt abban, hogy a Tesla vagy a SpaceX bármikor is profitot fog termelni

– ahogy a kárörvendő kritikusok sem. Inkább arra koncentrált, hogy milyen problémákat tudnak megoldani a vállakozásai, és úgy tűnik, egy idő után a piac is hinni kezdett benne. Így aztán az sem zavarja, hogy decemberben, a kilövés után hat perccel felrobbant a SpaceX egyik tesztrakétája. Musk még ezt is sikernek nevezte.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mi a titka a világ leggazdagabb emberének?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást