Nagy Testvér szerepben az amerikai különleges erők: milliók helyadatait vásárolták föl

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2020. november 20. 06:00
Az amerikai hadsereg megvásárolja az otthon és külföldön használt mobilalkalmazások földrajzi adatait és ezzel több millió ember mozgását követi nyomon a világon – derítette ki egy amerikai informatikai magazin.

Úgy tűnik, nemcsak a Google és más technológiai cégek próbálnak hasznot húzni az internetezési szokásainkat leíró adatokból, hanem a katonák is.

A Motherboard informatikai magazin nyomozása kiderítette, hogy az amerikai Különleges Egységek Parancsnoksága

több cégtől is megvásárolja a felhasználók földrajzi koordinátáiról és mozgásáról összegyűjtött adatokat.

A legnépszerűbb, adatokat megosztó app a muzulmán felhasználók számára készült, imádkozáshoz és a Korán olvasásához használt Muslim Pro, amelyet 98 millióan töltöttek le. Egy másik pedig egy muszlim online társkereső alkalmazás is. De nemcsak a kifejezetten muszlimok által használt alkalmazások osztják meg a felhasználó tartózkodási helyét marketing-cégekkel, hanem például a Accupedo lépésszámláló, a Global Storms időjárás-alkalmazás és Craiglist amerikai hirdetőcég CPlus alkalmazása.

A Motherboard nyilvános adatok, a fejlesztőkkel folytatott interjúk és technikai elemzés után arra jutott, hogy a terrorelhárítással, felderítéssel és különleges missziókkal foglalkozó amerikai katonai parancsnokság két közvetítőcégen keresztül gyűjti be a felhasználók földrajzi adatait. Az első a Locate X, a másik az X-Mode nevű cég, amelyek további vállalkozásoknak és így közvetve a fegyveres erőknek adják el az adatokat.

Ezeket az adatokat például drónokkal végrehajtott támadások célpontjainak meghatározásához lehet használni. A Motherboard szerint felmerül a kérdés:

bírósági végzés nélkül jut-e katonaság felhasználók földrajzi adataihoz?

Az amerikai fegyveres erők képviselői megerősítették a magazin állításait.

„A szoftverhez való hozzáféréssel támogatjuk a Különleges Egységek külföldi tevékenységét” – idézték Tim Hawking haditengerészeti parancsnok szavait. „Szigorúan betartjuk a meghatározott folyamatokat és irányvonalat, hogy óvjuk az amerikai állampolgárok személyes adatait, polgári, alkotmányos és egyéb jogait” – tette hozzá a parancsnok – nem utalva arra, hogyan tekintenek a külföldi állampolgárok jogaira.

A Motherboard-cikkben említett X-Mode közölte, hogy

25 millió mobileszközt követ nyomon havonta az Egyesült Államokban és 40 milliót külföldön

– például az Európai Unióban, Latin-Amerikában és az Ázsia-Csendes-óceáni térségben.

Az informatikai magazin egy androidos eszközön tesztelte is, hogy mindez hogy működik: telepítették az Muslim Mingle nevű társkereső alkalmazást. Ezek után pedig látták, hogy miként küldte el többször is az app a felhasználó pontos koordinátáit és wifit-hálózatának nevét az X-Mode-nak.

Ron Wyden amerikai szenátor a Motherboard kérdéseire válaszolva elismerte, hogy „amerikai katonai ügyfeleknek” is gyűjt és ad el adatokat az X-Mode.

Maga a cég egy nyilatkozatban azzal védekezett, hogy adatait „licenc alapján megosztja olyan kisszámú technológiai céggel, amelyek kormányzati katonai szolgálatokkal működnek együtt. Ez a közös munka nemzetközi jellegű és három elsődleges célja van: a terrorelhárítás, a kiberbiztonság és a jövőbeli Covid-19 gócpontok előrejelzése”.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Testvér szerepben az amerikai különleges erők: milliók helyadatait vásárolták föl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást