Nyitókép: MTI/AP/Evan Agostini

Félnek az amerikaiak az elnökválasztás utáni állapotoktól

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2020. október 23. 19:28
Közel háromnegyedük tart attól, hogy erőszak és lázongások következnek - derül ki egy közvélemény-kutatásból. Pártpreferenciák szerint van egy kicsi eltérés.

Az amerikai szavazók 72 százaléka mondta azt egy közvéleménykutatás szerint, hogy "különösen vagy komolyan aggódik amiatt, hogy a közelgő elnökválasztások után erőszak robban ki" - áll a JL Partner és az Independent brit lap közös felmérésében.

Donald Trump elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden támogatóinak több mint 70 százaléka van ezen a véleményen.

A Trump-táborba tartozók jobban aggódnak: 77 százalékuk válaszolt úgy, erőszak és lázongások robbanhatnak ki. Biden támogatóinak 73 százaléka mondta ugyanezt.

Az aggodalom alapja, hogy a válaszadók 68 százaléka szerint nem lesz elég egyértelmű a választások kimenetele - azaz a győztes nem ér el majd meggyőző többséget.

Trump elnök többször is kitért a válasz elől, hogy elfogadja-e majd az eredményt és garantálja-e a békés hatalomátadást.

Közben Hillary Clinton, Trump 2016-os riválisa a nyilvánosság előtt követelte Bidentől, hogy ne fogadja el a választási eredményt, ha az túl szoros lesz.

Az amerikai szavazók több mint kétharmada - 66 százalék - kételkedik abban, hogy a választás szabad lesz és mentes a külső befolyásolástól.

Az elnök többször is megjegyezte, hogy nem tartja biztonságosnak a postai szavazatokat.

Közben ellenfelei máris tüntetéseket terveznek arra az esetre, ha Trump nem fogadná el a végeredményt.

A Protect the Results - Védjük meg az eredményeket nevű koalíció azt állítja, hogy országszerte 250 tüntetésre mozgósíthatnak akár 10 millió amerikait. Érvelésük az, hogy nagyon aggasztó, hogy a hivatalban lévő elnök nem fogadhatja el a választási eredményt és nem biztosíthatja a békés hatalomátadást.

Egy jogvédő szervezet azért bírálta az elnököt, mert Trump a rendőrség vagy akár a Nemzeti Gárda bevetésével akarta megakadályozni a szavazással kapcsolatos potenciális bűncselekményeket.

"A rendőrség, a katonaság vagy önkéntesek kivezénylését és a választók megfélemlítését tiltják a szövetségi és az állami szintű törvények is” - fogalmazott a Brennan Igazságügyi Központ nevű szervezet.

Az Intelligencer portál két hete arról a kutatásról írt, amely szerint minkét nagy párt hívei elfogadák a választások utáni erőszakot.

A tanulmányt szokatlan módon a mindkét nagy politikai irányzathoz kötődő kutatók közösen készítették el. Mint közölték: tavaly észrevették, hogy egyre több válaszadó mondta azt:

"elfogadná a saját pártjától az erőszakot".

A felmérésből kiderült, hogy a magukat demokratának vagy republikánusnak tartó választók egyharmada gondolja úgy, hogy jogos lehet az erőszak saját pártjuk politikai céljai megvalósítása érdekében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az amerikaiak többsége a választás utáni erőszaktól tart
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást