Nyitókép: Pexels.com

Ritka kétpárti konszenzus Amerikában a Google ellen

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2020. október 21. 16:25
Ritka módon a teljes washingtoni elit felsorakozott az amerikai kormány mögött, amikor az a versenyszabályok megsértése miatt eljárást indított a Google ellen. A keresőjéről ismert technológiai cég esetében elhangzott: lehet, hogy fel kell darabolni.

Több mint két évtizeddel azután, hogy az amerikai igazságügyminisztérium pert indított a Microsoft ellen a versenyszabályok megsértése miatt, most itt az újabb mérföldkőnek számító eljárás egy technológiai céggel szemben.

A Google ellen az a vád, hogy helyzetével visszaélve egy sor eszközön és platformot alapértelmezetté tette a keresőprogramját és

ezzel ellehetetlenítette versenytársait.

Két héttel az országot példátlan módon megosztó amerikai elnökválasztás előtt a Google elleni fellépés ritka konszenzust eredményezett a washingtoni törvényhozók között – írja a Financial Times. Úgy tűnik, Európa után az Egyesült Államokban is betelt a pohár, és

szigorúbb fellépés várhat a kaliforniai Szilícium-völgy technológiai óriásaival szemben

– teszi hozzá a BBC.

Több mint 20 évvel ezelőtt a Microsoft elleni eljárás még azzal zárult, hogy a fenyegetés ellenére nem darabolták fel a céget és a következő években sem volt túlontúl szigorú az amerikai trösztellenes szabályozás.

„Lehet, hogy a Google elleni per lesz az, ami az új évezredbe rántja át az amerikai versenytörvénykezést” – mondta John Newman, a Miami Egyetem jogászprofesszora az FT-nek.

A Microsoft ellen az volt a vád, hogy jogtalanul próbálta kiszorítani a Netscape böngészőt, mert kényszerítette a hardvergyártókat, hogy a Microsoft Internet Explorert telepítsék termékeikre. A Google esetében is hasonlót állítanak.

A washingtoni Igazságügyminisztérium 64 oldalas vádiratot nyújtott be kedden. Ebben azt állítja: a Google évente

több tízmilliárd dollárt költött arra, hogy megőrizze keresője vezető helyét, és kizárja a versenytársakat az úgynevezett „elosztási csatornákból”

– az okostelefonokból és webböngészőkből.

Az igazságügyminisztérium nyomozása szerint az Apple-nek például a rivális cég éves bevétele ötödét fizette ezért a Google. Nem csoda, hogy 2018-ban egy Apple dolgozó ezt az üzenetet küldte Google üzleti partnerének: „szeretnék úgy tekinteni rá, mint ha egy cégben dolgoznánk”.

Amiről nem szól a mostani per, az a Google meghatározó szerepe az online hirdetési piacon. Ezen kívül nincs szó benne az amerikai Republikánus Párt és Donald Trump elnök gyakori megjegyzéséről, hogy a kereső a konzervatív értékrendet háttérbe szorító találatokat hoz fel keresései során.

A Google „súlyosan hibásnak” nevezte a vádakat, és azt közölte:

a per egyáltalán nem segít majd a fogyasztóknak.

A cég érve ez: a telefongyártókkal kötött megállapodások – melyek részeként azok ingyen megkapják az Android operációs rendszert, cserébe azért, hogy Google termékeket telepítsenek fel –, segítenek lenyomni a készülékek árát.

„A per mesterségesen megtámogatja a gyengébb minőségű keresőprogramokat, így nehezebb lesz az embereknek eljutni a keresett szolgáltatásokig” – mondta a cég vezető jogásza.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ritka kétpárti konszenzus Amerikában a Google ellen
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást