Nyitókép: pexels

Koronavírus - "Meghívták a halált Svédországba"

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2020. október 19. 14:33
A koronavírus időskorú svéd áldozatainak egy részét meg lehetett volna menteni – állítják a hozzátartozók. Svédország sok helyen példa a nyájimmunitás-kísérlet és az önkéntes korlátozások ötlete miatt. Az országban azonban magasabb volt a halálozási ráta, mint a szomszédos államokban.

Anders Tegnell, a svéd kormány fő járványügyi szakértője előszerettel beszél „idős emberekről”, amikor a Covid-19 áldozatai kerülnek szóba. Tegnell komoly szerepet játszott a pandémiakezelés svédországi irányvonalának kialakításában. A skandináv országra sokan csodálattal tekintettek a külföldön elrendelt szigorú karanténok közepette.

  • A svédeknél 50 főben maximálták a csoportosulások létszámát.
  • Nyitva maradtak a szórakozóhelyek és iskolák.
  • A járványellenes intézkedések ajánlások voltak, és nem kötelezően betartandók.
  • Tiltották az idősotthonok látogatását.

Mégis, idősotthonban halt meg a legtöbb svéd, és a hozzátartozók most arról beszéltek a Der Spiegel német magazinnak, hogy szerintük még ma is élhetnének, ha tettek volna értük valamit.

Bengt Hildebrand orvos nehezen, de megmentette egy idősotthonban megfertőzödött 78 éves apját, bár arra számított, hogy nem sikerül. A szintén 78 éves Rita Hemsén morfiumot kapott, mert információk szerint nem volt szabad korházi ágy, majd az otthonban meghalt. Idősotthonban, Covid-19 betegségben hunyt el a 72 éves Moses Ntanda is. Unokahúga szerint a helyi orvos azt mondta: „Követte az eljárásrendet, az idős férfi nem volt kórházi eset.”

Mindeközben a svéd szociális ügyek minisztere, Lena Hallengren sikertörténetnek nevezte, hogy elég szabad hely volt az intenzív osztályokon – emlékeztet a a lap, és idéz egy vezető nővért, aki levelében azt írta a jóléti hatóságoknak, hogy

az idősotthonokban megnövekedhetnek az „aktív eutanázia” esetek.

A német magazin szerint a svéd egészségügyben létezik egy prioritási ajánlás arról, kitől tagadják meg az intenzív ellátást, ha az egészségügyi rendszer eljut teljesítőképessége határához. Az egyik kritérium a „biológiai életkor”, a másik a korábbi betegség.

Mindez azt jelenti, hogy a 60-70 év közöttiek, akiknek legalább két szervi problémájuk van, például a szívükkel és a veséjükkel, nem kapnak prioritást. Hasonló a helyzet a 80 évnél idősebb, viszonylag egészséges emberekkel.

Mint a Der Spiegel megjegyzi: mivel az ellátórendszer nem volt túlterhelve, „a fiókban kellett volna hagyni az ajánlást, de nem így történt”. A Dagens Nyheter újságnak nyilatkozó kórházi orvosok elmondták: „Kényszerítettek, hogy hagyjunk meghalni embereket a szemünk előtt, pedig tudtuk, hogy jó túlélési esélyeik voltak. Meg kellett tagadni tőlük a gépi lélegeztetést. Ez naponta megtörtént.”

Az ügyben említett Karolinska kórház menedzsmentje visszautasította a vádat, de nyomozás folyik.

Az eredmény az volt, hogy a svéd halálozási arány a többszöröse volt a kulturálisan hasonló, szomszédos skandináv országok rátájának. A Der Spiegel megjegyzi:

„meghívták a halált Svédországba”.

A gond az idősotthonokban kezdődött, ahol gyakran életvégi, palliatív kezelést írtak elő, ahelyett, hogy kórházba küldték volna az embereket.