Nyitókép: Pexels

Berlini szála is lehet az szlovák-orosz diplomáciai botránynak

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2020. augusztus 11. 18:57
Egy orosz állampolgár szlovák vízummal turistaként érkezett Berlinbe, ahol végül bűnrészessé vált egy csecsen titkosügynök meggyilkolásában.

Mint arról az Infostart beszámolt, Szlovákia kiutasított a területéről három orosz diplomatát, akik megsértették a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt. A hírt a külügyminisztérium is megerősítette.

Pozsony így reagált arra az esetre, amelyben

az orosz titkosszolgálat visszaélt a szlovák vízumokkal egy németországi hírügynökség ügynökének meggyilkolásával. Oroszország hasonló lépéssel válaszolt Szlovákiának.

A szlovák hírszerzés információi szerint a szóban forgó személyek megsértették a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt. Emellett pedig visszaéltek a szentpétervári szlovák főkonzulátus által kiadott vízumokkal, ami összefüggésben van egy másik NATO- és európai uniós tagállam területén elkövetett súlyos bűncselekménnyel:

egy orosz állampolgár szlovák vízummal turistaként érkezett Berlinbe, ahol végül bűnrészessé vált egy csecsen titkosügynök meggyilkolásában.

Az ügyről a Bellingcat nevű oknyomozó portál, az orosz Insider, és a német Speigel is tájékoztatott. A szlovák külügyminisztérium ígéretet tett az ügy kivizsgálására. A tárca szerint visszaélés történt a Szlovákia által kibocsátott vízumokkal.

Azt azonban nem pontosította a külügy, hogy miért utasítja ki a három orosz diplomatát. „Nem árulhatom el az orosz diplomáciai misszió munkatársainak nevét, de megerősítem, hogy döntés született az Oroszországi Föderáció Külképviseleti Irodája három munkatársának kiutasításáról” – közölte Juraj Tomaga, a szlovák külügyminisztérium szóvivője. A döntést múlt héten hozták meg, a három diplomata kedden elhagyta Szlovákiát.

A külügyi tárca ugyanakkor hangsúlyozta: a célja elmélyíteni a kétoldalú kapcsolatot Oroszországgal. Az orosz külügyminisztérium közben bejelentette, hogy

Moszkva a három orosz diplomata Szlovákiából való kiutasítására a bevett gyakorlatnak megfelelően, a reciprocitás elvével összhangban fog reagálni.

Az Egyesült Államok viszont elismerően nyilatkozott a szlovák döntésről. Morgan Ortagus, az amerikai külügyminisztérium szóvivője e Twitteren azt írta: „Az Egyesült Államok üdvözli Szlovákia legújabb lépését, hogy megvédje függetlenségét a külföldi káros szereplők általi fenyegetésektől.”


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Három orosz diplomatát utasított ki Pozsony
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást