eur:
393.93
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Megrongálódott vasúti kocsik a Prágától mintegy 30 kilométerre keletre fekvő Cesky Brod vasútállomása közelében, ahol egy érkező személyvonat belerohant az ott álló postai tehervonatba 2020. július 14-én. A balesetben legalább hatvan utas megsérült, közülük négyen súlyosan.
Nyitókép: MTI/AP/CTK/Michal Kamaryt

Emberi mulasztás okozhatta az újabb vasúti tragédiát Csehországban

Egy héten belül ez már a második ilyen tragédia. Kedd este két vonat ütközött össze Český Brod mellett. Az egyik mozdonyvezető meghalt, 35-en megsérültek, négyen súlyosan. Az anyagi kár 45 millió cseh korona, mintegy 600 millió forint.

A Cseh Vasutak biztonsági felügyelőségének közlése szerint a baleset nem sokkal kedd este fél tíz után történt a Prágától mintegy 30 kilométerre keletre fekvő Český Brod vasútállomása közelében, ahol az érkező személyvonat rohant bele egy ott álló postai tehervonatba.

A baleset következtében az egyik mozdonyvezető életét vesztette.

A személyvonatban becslések szerint 100-120 ember tartózkodott, közülük 35-en megsérültek, 4-en súlyosan. A sebesültek között 8 kiskorú sérüléseit is ellátták a mentőszolgálatok. A két vonatot csak szerda reggel nyolc órakor sikerült szétválasztani egymástól.

Cesky Brod, 2020. július 15.
Megrongálódott vasúti kocsik a Prágától mintegy 30 kilométerre keletre fekvő Cesky Brod vasútállomása közelében, ahol egy érkező személyvonat belerohant az ott álló postai tehervonatba 2020. július 14-én. A balesetben legalább hatvan utas megsérült, közülük négyen súlyosan.
MTI/EPA/Martin Divisek
Megrongálódott vasúti kocsik a Prágától mintegy 30 kilométerre keletre fekvő Cesky Brod vasútállomása közelében, ahol egy érkező személyvonat belerohant az ott álló postai tehervonatba MTI/EPA/Martin Divisek

Karel Havlíček cseh közlekedésügyi miniszter még az éjjel a helyszínre utazott, és elmondta, hogy valószínűleg emberi mulasztás áll a baleset háttérében. A vonal, ahol az ütközés történt, az egyik legjobban karbantartott szakasz az országban, így a technikai problémát szinte kizártnak tartja a tárcavezető. Havlíček közölte, egy szakértői csoportot akar összehívni a vasútbiztonság kérdésének rendezéséhez.

A rendőrség gondatlanságból elkövetett általános veszélyeztetés és halált okozó testi sértés ügyében indított eljárást. Martina Fejfarová rendőrségi szóvivő arról tájékoztatott, hogy délelőtt

rendőrségi drón körözött a baleset helyszíne felett, melynek segítségével próbálják rekonstruálni a történteket.

Egy, a nyomozás részleteit ismerő rendőrségi forrás az idnes.cz hírportálnak elmondta, hogy a személyvonat vezetője vélhetően nem állt meg a figyelmeztető jelzés ellenére, így rohanhatott bele a tehervonatba. A személyvonat 40 éves mozdonyvezetőjének meg kellett volna állnia a jelzésre. A férfi tapasztalt mozdonyvezetőnek számított, több mint tíz éves szakmai gyakorlata volt.

Csehországban csaknem egy hét alatt három hasonló baleset is történt.

Pénteken este egy üres szerelvény szaladt bele egy várakozó gyorsvonatba. Ennek a balesetnek nem volt sérültje. Egy héttel ezelőtt viszont ketten is meghaltak, huszonnégyen pedig megsebesültek Pernink település közelében, ahol múlt kedden frontálisan ütközött egymással két személyvonat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×