eur:
394.61
usd:
369.79
bux:
65743.52
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: semmelweis.hu

Csak hónapokig tarthat a Covid-19 elleni immunitás?

Egy brit tanulmány szerint néhány hónapon belül eltűnhet az új típusú koronavírussal szembeni immunitás azoknál, akik már átestek a betegségen. Mindez azt sejteti, hogy a koronavírusok által okozott náthához hasonlóan, a Covid-19-et is többször el lehet kapni.

Rövid ideig tarthat a Covid-19 utáni immunitás. Ezt állítják a témában első olyan tanulmány szerzői, akik egy hosszabb időszakon át figyeltek meg volt fertőzötteket.

A londoni King’s College kutatása szerint az új típusú koronavírus okozta betegségből való felépülés során

kifejlődött antitestek három hónapig védhetik gazdájukat.

A brit tudósok londoni kórházak 90 betegét és egészségügyi dolgozóját figyelték meg. Úgy találták, hogy az antitestek szintje a SARS-CoV-2 vírus általi fertőzés tünetei utáni harmadik héten volt a legmagasabb, majd gyorsan lecsökkent.

Emellett bár az érintettek 60 százalékánál volt kimutatható erős antitestválasz a vírus ellen, csak 17 százaléknál volt jelent az immunitás három hónappal később, miközben az antitestek szintjének visszaesése akár 23-szoros is lehetett.

A tanulmány szerint többször is el lehet kapni a Covid-19-et

Katie Doores kutatásvezető szerint az, hogy meddig maradnak az emberben a vírust felismerő és annak elpusztítását segítő antitestek, attól is függ, hogy milyen magas a csúcsérték.

A most kiadott kutatás azt sugallja, hogy az emberek a szezonális influenzához hasonlóan többször is megfertőződhetnek az új típusú koronavírussal, és hogy az oltóanyagok sem kínálhatnak hosszútávú védelmet – jegyzi meg a hírről beszámoló Guardian című lap.

„Ha az antitest szint két-három hónap alatt leesik, akkor ez történhet a vakcinával is”

– mondta Doores.

A kutatócsapat szerint az antitestek szintje azokban a betegekben szökött magasabbra és maradt tartósabb, akik a Covid-19 súlyosabb formáját élték túl.

Július közepén 23 vakcina állt tesztelés alatt a WHO adatai szerint.

Ennyit a nyájimmunitásról?

Jonathan Heeney, a Cambridge Egyetem virológus professzora azt emelte ki, hogy a tanulmány „beveri az utolsó szövet a nyájimmunitás veszélyes ötletének koporsójába”.

„Nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos megértenünk: nem jó dolog megfertőződni ezzel a vírussal.

Különösen a fiatalok, lazán állnak ehhez a kérdéshez és azt hiszik, segítenek elérni a nyájimmunitást. Nemcsak magukat sodorják veszélybe, de másokat is. Még súlyos tüdőbetegség veszélyének is kitehetik magukat, ha az elkövetkező években ismét megfertőződnek”.

Nem csak az antitestek szállnak hadba a vírussal

Az új kutatási eredmény kihathat a vakcinakutatásra, bár tudósok megjegyzik: az antitest termelés nem az egyetlen módja, annak, ahogy immunrendszerünk védekezik. Egyre több kutatási eredmény utal arra, hogy a T sejtek néven emlegetett immunsejtek kevesebb antitest mellett is pusztítani tudják a vírust.

A mostani tanulmány egy úgynevezett „preprint” és nem ment végig a publikálást megelőző független tudományos vizsgálaton, ezért

az eredményeket fenntartással kell kezelni.

A tudomány világában emellett nem az egyes új tanulmányokat, hanem a több, hasonló kutatási eredményt és az azokat összefoglaló és elemző szakirodalmi áttekintéseket és metaanalíziseket tartják igazán döntő erejűnek.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Vajon tényleg elhozhatja az iráni rezsim bukását egy Izraellel vívott háború?

Vajon tényleg elhozhatja az iráni rezsim bukását egy Izraellel vívott háború?

A hétvégén Irán nagyszabású rakéta- és dróntámadást indított Izrael ellen, és bár Teherán mindent megtett, hogy az akció inkább erődemonstráció, mintsem valódi fenyegetés legyen, felsejlett egy Irán és Izrael közötti háború rémképe. A 2022-ben kitört heves tiltakozások után az iráni társadalom mély politikai apátiába süllyedt, amit jelez a márciusi parlamenti választásokon való rekordalacsony részvétel. Eközben a keményvonalasok egyre fontosabb pozíciókat szereznek a politikában, minden arra mutat tehát, hogy a rezsim a konszolidáció helyett a lakossággal és a külfölddel való konfrontációt választja. A mélyben azonban forrnak az indulatok az iráni vezetéssel szemben, amely jogosan tart attól, hogy egy Izraellel való háború újra fellobbanthatja az elégedetlenség szikráit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×