eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Koronavírus-tesztelésre várakoznak emberek a Kaliforniai Egyetem kampuszán Haywardban 2020. július 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Zsinórban döntötték a rekordokat az amerikai fertőzési adatok

Az elmúlt héten ismét egynapos rekordok dőltek meg az amerikai koronavírus-fertőzések számában a friss adatok szerint. Két állam és a főváros kivételével a szövetségi államok többségében nőtt a fertőzöttek száma.

A koronavírus-fertőzéseket és a Covid-19 betegség okozta haláleseteket világszerte figyelő Johns Hopkins egyetem szerint rossz hete volt Amerikának. A legfrissebb adatok szerint kedden, szerdán és csütörtökön is egyre magasabb volt az egy nap során regisztrált fertőzöttek száma - 45 ezer 800-ról először 51 ezerre, majd több, mint 54 ezer 400-ra ugrott az adat.

Pénteken némileg mérséklődött az új fertőzések száma és visszacsúszott 52 ezer 200-ra a 383 millió lakosú országban.

Texasban és Floridában erősödött meg a vírus

Amerikában szombaton emlékeztek meg a Függetlenség Napjáról és sokan attól tartottak, hogy a tömegben ünneplő emberek tovább terjeszthetik a vírust.

A napi fertőzések azonban ekkorra már megdöntötték a korábbi rekordokat. Leginkább Floridában és Texasban ugrottak nagyot a számok, 11 200-ra és 8200-ra.

A CNBC leírása szerint a helyzet kezd ellenőrizhetetlenné válni és túlfeszítheti a kórházi kapacitásokat. Két texasi megyében, Starrban és Hidalgóban gyakorlatilag megteltek a kórházak és helyi illetékesek azt tanácsolják az embereknek, maradjanak otthon és kerüljék a gyülekezést.

Florida most nem paradicsom

A floridai és texasi adatok továbbá azt mutatják, hogy az összes tesztelt személy 14, illetve 13 százaléka fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal, ami jóval magasabb, mint az Egészségügyi Világszervezet által a gazdaság újra nyitásához meghatározott küszöb.

Floridában a pozitív teszteredményt produkáló fertőzöttek átlagéletkora 35 év. Texasban jelentős részük 20 és 39 év közötti.

Ron DeSantis floridiai kormányzó ennek ellenére azt mondta, hogy nem záratja be újra a vállalkozásokat és a kötelező maszkviselést sem volt hajlandó rendeletbe adni. Annyi engedményt tett, hogy leállította a gazdasági tevékenység újrakezdését célzó további lépések végrehajtását.

A helyi önkormányzatok keményebben lépnek fel - Miamiban lezárták a tengerparti standokat a július 4-i hétvégére. Miami-Dade megyében este 10-től reggel 6-ig kijárási tilalmat vezettek be és néhány üzletet bezáratnak. A lépéseket azzal indokolják, hogy a megyében 8-ról 20 százalékra ugrott a pozitív koronavírus-teszt eredmények száma.

Francis Suarez, Miami polgármestere vasárnap azt mondta, hogy a helyi bárok és éttermek újranyitása miatt ugrott meg a fertőzések száma.

"Világos, hogy exponenciális a növekedés. Egymás után döntögettük a rekordokat az elmúlt hetekben. A nyitás után az emberek úgy kezdtek el egymással időt tölteni, mintha nem is létezett volna a vírus"

- fogalmazott egy tévéinterjúban.

Nem bírják a texasi kórházak a terhelést

Greg Abbott texasi kormányzó rendeletet adott ki, hogy a 20-nál több koronavírus-fertőzéssel rendelkező megyékben kötelező a maszk viselése. Emellett bezáratta a bárokat, az éttermeket pedig utasította, hogy csökkentsék az ülőhelyek számát. Texas volt az elsők között “nyitó” szövetségi állam, ahol egyes üzletek már májusban nyithattak a karantén után.

Austin város polgármestere szerint a helyi intenzív osztályok 10 napon belül elérik kapacitásuk határát. Houstonban ez három hétig tarthat.

Sylvester Turner polgármester azt mondta, hogy fel tudnak még szabadítani ágyakat a Covid-19 betegeknek, de nincs elég nővér és személyzet.

Trump elnök közben a hétvégi ünnepségen azt mondta, hogy kormányzata “jelentős haladást ért el a pandémia kezelésében”.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×