eur:
395.45
usd:
372.39
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Boris Kollár vállalkozó, a jobbközép Család Vagyunk (Sme rodina) párt vezetője televíziós vitára érkezik Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a harmadik helyen végzett a leadott szavazatok 8,3 százalékával.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kormányválsághoz vezethet a házelnök plágiumügye Szlovákiában

A múlt héten Budapesten vendégeskedő Boris Kollár házelnök egyetemi záródolgozatáról bebizonyosodott, hogy annak nagy része másolat. Mindez veszélybe sodorhatja a négypárti szlovák kormánykoalíció egységét.

Boris Kollár pártja, a Sme rodina frakciója megtárgyalja, miként viszonyul a pártelnök-házelnök plágiumgyanús ügyéhez. A koalíciós partner SaS és a Za ľudí lemondásra szólították fel a parlament elnökét. Kollár viszont azt üzente, nem hagyja magát zsarolni és elutasítja azt a vádat, mely szerint szeretné megbuktatni a kormányt. Nem tartja kizártnak, hogy lemond parlamenti elnöki tisztségéről, ahogy azt sem, hogy pártja elhagyja a kormánykoalíciót. Hozzátette, már bocsánatot kért, illetve bejelentette, hogy politikai pályafutása során nem fogja használni titulusát. Azt is elmondta, annak tényét, hogy a koalíciós partnereknek ez sem volt elég, és a távozását követelik, zsarolásnak tekinti. Úgy fogalmazott: ő és pártja tagjai sincsenek a székhez ragasztva.

„Nem hagyom magam zsarolni.

Aztán majd jön a képviselői mandátumról történő lemondás, aztán a pártfeloszlatás. Hát ezt nevezem én zsarolásnak. Nyugodtan felállunk nemhogy egy, hanem mindhárom székből, ha kell, amelyeket a minisztériumokban elfoglalunk” – hangsúlyozta Boris Kollár.

A koalíciós partnerek közül Igor Matovič miniszterelnök pártja, az OĽaNO nem követeli Kollár távozását. Arra hivatkozik, hogy a törvény nem követeli meg, hogy a szlovák parlament elnöke diplomás ember legyen. Az OĽaNO frakciója azt javasolja, hogy az oktatási és igazságügyi minisztérium közösen dolgozzon ki egy jogszabályt, amely lehetővé tenné a diplomamunkák visszamenőleges felülvizsgálatát. A kormányfő arról is beszélt, hogy ha Kollárék távoznának, akkor a kormány támogatottsága a 150 fős parlamentben 78-ra csökkenne, ami előbb vagy utóbb a kabinet végét jelentené.

Igor Matovič úgy nyilatkozott, szerinte végül a Boris Kollár távozását követelő koalíciós pártok képviselői sem szavaznának a parlament elnökének leváltására. „Úgy gondolom, ha végül szavazásra kerül sor, akkor az SaS és a Za ľudí behúzza a farkát és olyan fegyelmezetten fognak szavazni, hogy azt öröm lesz nézni, ellentétben azzal, amit jelenleg állítanak” – fogalmazott Igor Matovič. Kijelentését koalíciós partnere, az SaS dehonesztálónak nevezte, mondván: az elhangzottak elsősorban Matovičot minősítik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×