INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

koronavírus

antitest-terápia

alpaka

A Zokni nevű, 15 napos alpakacsikó (Vicugna pacos) a Nyíregyházi Állatpark kifutójában 2017. június 15-én. A 8 kilogrammal született kis csődör a lábai fehér mintázatáról kapta nevét.

Az alpaka segíthet legyőzni a koronavírust

Amerikai tudósok olyan antitesteket fedeztek fel az állatokban, amelyek segítségével gyógymódot akarnak kidolgozni az új típusú koronavírus okozta betegségre.

Úgy tűnik, a lámák egyik alfaja, az alpaka segíthet a Covid-19 betegség elleni harcban. A texasi székhelyű McLellel Labor kutatói azon dolgoznak, hogy az alpakák által termelt parányi antitestekből a SARS-CoV-2 néven ismert új típusú koronavírus elleni gyógyszert dolgozzanak ki.

A betegséget túlélő és már immunis emberek immunrendszere kifejlesztette azokat az antitesteket, amelyek a vírus mára elhíresült legfőbb fegyverét, az s-fehérjét felismerik és hatástalanítják, ha újra támad. Aki viszont eddig még nem volt beteg, annak nincs antitestje, de a várható új terápia segíthet a megszerzésében.

A lándzsahegyre emlékeztető s-fehérje (amelynek nyomán koronavírusnak hívják a kórokozót) az, amivel a vírus a tüdőben, bélben és máshol található olyan sejtekre kapcsolódik, amelynek felületén megtalálható az ACE2-enzim. Ezek után hatol be a sejtbe, kezdi el sokszorosítani a magát és a fertőzött sejt segítségével tovább terjed.

A tevék családjába tartozó lámák és néhány más állat épp olyan apró antitesteket vagy más néven nanotesteket tudnak előállítani, amelyek semlegesítik az embert támadó koronavírust. Az erre épülő antitest-terápia kifejlesztésének első lépése, hogy mesterségesen, laborban előállított koronavírus s-proteint juttatnak az állatok testébe, amire szervezetük antitesteket termelő immunreakcióval válaszol. Ezeket kivonják és klónozzák, és ezekből készítenek majd olyan szert, amely lenyomja a fertőzést az emberekben.

Az állatok nanotestjei körülbelül feleakkorák vagy kisebbek, mint az emberi antitestek

– írja a Sciencefocus nevű portál. Méretük nyomán stabilabbak és szakértők szerint „kisebb helyekre is beférnek”, mint a nagyobb antitestek.

A kutatók még a mostani pandémia előtt kezdtek el dolgozni az alpakákkal, és a mostani koronavírus közeli rokonai, a 2003-as járványt okozó SARS és a 2012-től a Közel-Keleten pusztító MERS koronavírusok ellen próbáltak ellenszert kidolgozni.

Éppen egy publikálás előtt álló tanulmányon dolgoztak, amikor beütött a mostani pandémia. Gyorsan letesztelték, hogy az alpakák nanotestjei rá tudnak-e kapcsolódni az új típusú koronavírus s-fehérjéjére, és úgy találták, hogy a kapcsolódás elég erős. Emellett egy laborban (és nem embereken végzett) tesztjük azt is kimutatta, hogy az állati antitest blokkolni tudja a vírust.

Az amerikaiak mellett a svéd Karolinska Intézet is az állati eredetű antitestgyógymódon dolgozik, és júniusban egy Tyson nevű alpakát oltottak be, majd nyertek belőle ki antitesteket.

A gyógyszerfejlesztés hosszadalmas: a kutatók először rágcsálókon kísérleteznek. Ha itt eredményt érnek el, jöhet az első, emberszabású majmokkal lefolytatott tanulmány, és csak utána az emberi klinikai kísérletek első fázisa. A texasi kutatócsapat elképzelése szerint legalább egy évig tart majd, mire kidolgozzák az antitestgyógyszert, amelyet valószínűleg injekcióval adnak majd be.

Az ilyen kezelések előnye a vakcinával szemben az, hogy már fertőzött embereknek is beadhatók. A vakcinákat viszont a várható fertőzés előtt általában két hónappal tanácsos beadni, hogy a szervezet kifejlessze az antitesteket, amelyek majd felismerik és hatástalanítják a támadót.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kapcsolódó hang

Hogyan segíthet a lámafajta legyőzni a Covid-19-et
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018