eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Youtube/The Guardian

Vészharang: tele vannak a brit tengerpartok szemetelő emberekkel - videó

A nyári hőségben britek tömegei szállták meg a tengerpartokat, az egyik körzetben szükségállapotot vezettek be, mert a helyi vezetők attól tartanak, nem tudnak megbirkózni a helyzettel. A látogatók 40 tonna szemetet hagytak maguk után, és fittyet hánytak a biztonságos távolság betartására.

"Ez olyan, mint a világvége" - így jellemezte egy látogató azt, hogy a dél-angliai Bournemouth hosszú, homokos partját sáskarajként lepték el a napozni és fürdőzni vágyók az év eddigi legforróbb napján.

A jobbára esős Nagy-Britanniában a lakosok számára alap: ha süt a nap, akkor menni kell a partra. Így tettek most is, az érvényben lévő, bár lazuló karanténszabályok ellenére.

A The Telegraph című lap szerint "kezd összeomlani a nemzeti tetszhalott állapot". A dél-angliai strandok megteltek, az utakon forgalmi dugók alakultak ki, és az embereket nem érdekelték a szociális távolságtartási szabályok.

Miközben százezrek sültek a partokon, Bournemouth város vezetése jobb eszköz híján "súlyos incidensnek" minősítette a helyzetet. Ilyen intézkedést eddig csak áradások, tűzesetek és terrortámadások esetén vezettek be; a jogi formula lehetőséget ad a hatóságoknak, hogy korlátozásokat léptessenek érvénybe,

már ha tudnak mit kezdeni a karanténtól kikészült tömegekkel.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter csütörtökön azzal fenyegetett, hogy lezárhatják a strandokat, ha az emberek nem maradnak távol. A rendőrség pedig "forró nyárra" számít, mert július 4-én - igaz, korlátozások közepette, de - nyitnak a pubok.

A londoni rendőrök már ízelítőt kaphattak az elmúlt két napban, amikor csatába keveredtek egy nem engedélyezett utcai party több száz vendégével.

A helyzetet komplikálja az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a fekete egyenjogúságért folyó is tüntetéssorozat.

London Brixton kerületében magas a színes bőrű lakosok aránya.

A mostani összecsapások idején, melyek során több tucat rendőr megsérült és egyszer elkergették a helyszínről a rendfenntartókat, valójában három csoport áll szemben:

a kivezényelt rendőrök, a helyi lakosok, akik a túlkapások miatti vádak ellenére tőlük várnak védelmet és a más kerületekből érkezett, bulizni vágyó fiatalok, akik a hangulatot kihasználva jogosnak érezték, hogy nekimenjenek a rendőröknek.

Visszatérve a tengerpartokat elárasztó tömegekre, Bournemouth városvezetését teljesen meglepte, ami 48 óra alatt történt, és ahogy a helyzet túlterhelte a helyi szolgálatokat. Extra rendőri erőket kellett mozgósítani, hogy megvédjék a szeméttől túlcsordult kukákat ürítő önkormányzati dolgozókat a látogatók támadásaitól.

A rendőrségnek ittas verekedőket kellett megfékeznie, miközben a tengerparti bódékat üzemeltető kereskedők arra panaszkodtak, hogy sokan vécének használták az épületek hátulját.

A rendőrök alig tudtak kijutni a partra, mert illegálisan parkoló kocsik állták el az útjukat.

Az önkormányzat közel 560 parkolási bírságot osztott ki, ami rekord.

Chris Witty professzor, az angliai tisztifőorvos figyelmeztetett: ha az emberek nem tartják be a biztonságos távolságot, akkor ismét emelkedni kezdnek a koronavírus-esetek.

Bournemouth önkormányzata szerint a megoldás az, hogy az emberek maradjanak távol Dorset megye strandjaitól.

"Komolyan gondolják, hogy eltakarítják innen az embereket?" - kérdezte egy 80-as éveiben járó pár, Walter és Ann, akik szerint a hatóságok "túlreagáltak" és meglepődtek, hogy egy "súlyos incidens" közepén találták magukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×