eur:
393.74
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Wikimedia

Családon belüli "ipari kémkedés" kísérte a londoni Ritz katariaknak történt eladását

Bizarr lehallgatási ügy borzolja a brit felső osztály életét. A befolyásos Barclay testvérek családi vitájának hátterében a Ritz szálloda áron aluli eladása és az azt övező kémkedési ügy áll.

Az ő nevüket viseli – bár nem az övék – az angol Premier League-et szponzoráló Barclays Bank, övék viszont néhány Covid-19-biztosnak tűnő befektetés: a Telegraph média csoport, a Very nevű online áruház és a Yodel csomagkiszállító. És övék volt a londoni Ritz hotel is, egy furcsa lehallgatási ügy helyszíne.

Isten hozta önöket a milliárdos brit ikerpár, a Barclay fivérek világában. A mára 85 éves testvérek életük nagy részét nagy egyetértésben élték le a La Manche-csatorna egy szigetén egy neogótikus kastélyban. Azt követően viszont, hogy átadták vagyonuk kezelését gyerekeiknek, fellobbant a családi viszály.

Egymást hallgatták le a dúsgazdag rokonok

A 10 perccel idősebb testvér, Sir Frederick Barclay és lánya beperelték a másik testvér három fiát a „privát szférájuk megsértése miatt”.

Azt állítják, hogy a rokonok lehallgató eszközöket helyeztek el az akkor még Barclay-tulajdonban lévő Ritzben. Biztonsági kamerák felvételeit is közzétették, amelyek alapján úgy tűnik, hogy a Barclays-birodalmat különböző alapok útján ellenőrző rokonok audió- és wifi-„poloskákat” telepítettek a szállodának arra részére, ahol nagybátyjuk, Sir Frederick, a felperes üzleti megbeszéléseket tartott és szivarozgatott.

A meseszálloda miatt kaptak össze

A vádak szerint ezer különböző beszélgetést, 94 órányi hanganyagot vettek fel. Sir Frederick és lánya szerint mindez ipari kémkedéssel ér fel. A lehallgatássokkal például megtudhatták, hogy Sir Frederick 1,3 milliárd fontért kínálta eladásra a szaúdi Sidra Capital nevű cégnek a Ritz hotelt. Az üzletember ki is kötötte, hogy 1 milliárdnál olcsóbban nem lehet túladni az ikonikus intézményen.

A rokonok azonban egy rivális katari befektetőnek adták tovább a szállodát, a vád szerint a piaci ár feléért. Hogy ez miért történhetett, arra eddig senki nem adott magyarázatot.

Szobafestőként kezdték

Az ikerpár szerény körülmények között született – egy házaló skót üzletember és felesége otthonában. Nyolc további testvérük volt, és a család másokkal együtt osztozott a londoni házon. Apjuk 12 éves korukban meghalt és az ikerpár 16 éves korában szobafestőként kezdett el dolgozni, majd átnyergeltek az ingatlanbefektetésekre.

Az 1970-es években már nagyban utaztak, régi bérházakat alakítottak át szállodákká. A nagy fogás a londoni Ritz hotel megvásárlása volt 1995-ben – 75 millió fontot, a hírek szerinti félmilliárdos eladási összeg töredékét fizették érte -, majd 2004-ben a konzervatív minőségi lap, a Telegraph is bekerült a portfólióba.

Sir Frederick szerint a Ritzben unokaöccse, az egykori autóversenyző, Alistair helyezte el a lehallgató-készüléket. Ezt követően Sir Frederick lányát, Amandát leváltották a szálló igazgatói posztjáról, és még ugyanaznap a rivális unokatestvérek foglalták el a pozíciót.

A felperesek szerint a lehallgatások akkor történtek, amikor a testvérpár gyerekei hatalmas vitát folytattak a szálló eladásáról és a cégcsoport teljesítményéről. Ügyvédei szerint Sir Frederick Barclay árulásként éli meg, ahogy öccse gyerekei kezükbe kaparintották a családi vagyon ellenőrzését. A Sunday Times „gazdagok listája” korábban 6 milliárd fontra becsülte a fivérek vagyonát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×