eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án. Svájcban eddig 8547 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 118-an vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse

Saját tesztek gyártásába kezdenek a szlovákok

Jelentősen megnőhet a koronavírus-tesztelések száma északi szomszédunknál. Összefogtak ugyanis a szlovák tudósok, hogy 100 ezer tesztet állítsanak elő. A tesztek a fejlesztés utolsó szakaszában vannak, a gyártás a napokban elkezdődik.

Egy hónapon belül akár önellátó is lehet Szlovákia a koronavírus-tesztek szempontjából. A szlovákiai tudósok ugyanis megállapodtak az együttműködésben, melynek eredményeként

100 ezer teszt készülhet el hamarosan.

A tudósok a koronavírus diagnosztizálására szolgáló PCR-tesztet fejlesztettek ki. Az első százezer darabot az ország adományként kapja majd meg.

Az első ilyen típusú tesztek gyártása napokon belül megkezdődhet. Robert Mistrík, az állandó válságstáb tagja szerint az elsődleges cél, hogy Szlovákia önellátó legyen ezen a téren. „Minden ilyen tesztnek nagyon magas minőségi kritériumokat kell teljesítenie” – mondta Mistrík, aki szerint két héten belül elkészülhetnek a tesztek, három héten belül pedig megkaphatják a szükséges minősítést ahhoz, hogy használni lehessen őket. Ezt követően felajánlják a diagnosztikai eszközöket a Közegészségügyi Hivatal részére.

Az új fejlesztésű teszteket a Szlovák Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Központjának kutatócsoportja is vizsgálja. A szakértők elmagyarázták, hogy a teszt a szlovákiai SARS-CoV-2 koronavírus-törzseket mutatja ki, ami lehetővé teszi, hogy megbízhatóan diagnosztizálják az új koronavírus jelenlétét a betegség korai szakaszában.

Robert Mistrík hozzátette, a Covid-19 betegséget okozó vírusfertőzés lappangási ideje körülbelül 5-6 nap, de lehet 2-11 nap is.

A tesztek a fertőzést követő harmadik-negyedik napon képesek kimutatni a vírus jelenlétét.

A szakember úgy véli, nem lesz probléma a tesztek előállításával, egyes alkotórészek külföldről is beszerezhetők. Mistrík közölte, nem tart attól, hogy ne lehetne elegendő tesztet legyártani. A szóban forgó tesztek tartalékként is szolgálhatnak, amennyiben a jövőben valamilyen okból kifolyólag az állam nem tud majd teszteket vásárolni külföldről.

Igor Matovič kormányfő példaértékű kezdeményezésnek tartja a tudósok összefogását. Amennyiben Szlovákia több tesztet állít elő, mint amennyire szüksége van, a fennmaradó teszteket külföldön értékesíti majd.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×