eur:
394.06
usd:
364.77
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Védőmaszkot viselő gyalogosok Tokió Sindzsuku nevű városrészében 2020. január 27-én. Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak a száma 80 fölé nőtt Kínában, és világszerte közel háromezer fertőzöttet regisztráltak. A kórokozó a 11 millió lakosú Hupej tartománybeli Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst.
Nyitókép: MTI/AP/Jae C. Hong

Kinyílik Kína a koronavírus-járvány után

Ne rejtegessék az újabb fertőzéses eseteket – erre figyelmeztette a kínai kormányfő a helyi illetékeseket. Kína kezdi fokozatosan feloldani a COVID-19 járvány miatti korlátozásokat, míg a világ más részeit csak most érte el a hullám.

Li Kecsiang Kína második számú vezetője és őt nevezték ki a kínai koronavírus operatív törzs vezetőjének.

Kína kezd fellélegezni a COVID-19-járvány okozta sokkból és fokozatosan feloldja a korlátozásokat.

Ezzel párhuzamosan egyre több figyelem irányul arra, hogy az epidémia kezdetén mennyire volt nyílt a hivatalos szervek kommunikációja és hogy vajon a helyzet gyorsabb el- és felismerése nyomán kialakult-e volna olyan súlyos helyzet az ország határain kívül, mint most?

Nyíltságot akar a kormányfő, de miért pont most?

Miközben Kínában napok óta nem történt hazai eredetű fertőzés – a most már csak pár tucatnyi esetet külföldről hozták be az országba – Li újfajta hozzáállást sürget.

„A nyíltság és átláthatóság azt jelenti: azonnal jelenteni kell egy új esetet, ahogy felfedezték. Nem szabad rejtegetni, nem szabad eltemetni a hírt”

– mondta az általa vezetett akciócsoport ülésén vezető kínai illetékeseknek.

Kommentátorok úgy értékelik a megjegyzéseket, hogy azok célja a közvélemény bizalmának helyreállítása és a külföldi bírálatok tompítása.

Feloldják az utazási tilalmakat

Szerdától a fertőzés korábbi epicentruma, a Vuhan várost körbeölelő Hupei tartományban feloldották az utazási korlátozásokat az egészséges személyek számára.

Magában Vuhanban április 8-án oldják fel a karantént.

Közben 5 ezer helyi lakos jelentkezett önkéntesnek a vakcina tesztelését végző, első lépcsős klinikai vizsgálatra. Kínai tudósok ötféle oltóanyaggal kísérleteznek, azt követően, hogy áprilisban lezárják a gyorsított ütemben folyó megelőző kutatásokat.

Kedden amikor már ötödik napja nem volt új fertőzés, Vuhan egy újabb esetet jelentett – a Központi Kórház egyik orvosa kapta el a vírust. Emiatt felmerült, hogy megfertőzhetett másokat.

Félnek, hogy az "import-esetek" újraindítják a járványt

Annak ellenére, hogy sok városban már az utcára mentek az emberek, Kínát még mindig aggasztja az esetleges „második hullám”.

Ezt már a Kínába érkezők – általában a más, fertőzöttebb helyről hazatérő diákok és dolgozók indíthatják be. Kedden a kínai hatóságok 474 „importált fertőzésről” számoltak be. Emiatt Peking, Sanghaj és más nagyvárosok szigorú karantént vezettek be a beutazók számára.

Hova sorolják a tünetmentes vírusgazdákat?

Vita folyik magáról a statisztikáról is. Kínában csak az számít megerősített esetnek, ha valaki tünetekkel rendelkezik vagy pozitív lett a tesztje. Az Egészségügyi Világszervezet szerint be kéne számítani a „laboratóriumi vizsgálatban megerősített fertőzötteket, függetlenül a klinikai tünetektől”.

Vu Cunju, a Kínai Járványügyi Központ vezetője azt mondta: az összes aszimptomatikus fertőzöttet megtalálták a megerősített esetek kapcsolatainak lekövetésekor. „Fogják terjeszteni a vírust? Nem, mert karanténba küldték őket” – mondta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×