eur:
392.49
usd:
365.97
bux:
66865.77
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Mindenütt kötelező lesz az arcmaszk, és jön a vasárnapi boltzár Szlovákiában

Szlovákiában 19 új fertőzöttet diagnosztizáltak koronavírussal. A betegek száma így 204-re emelkedett – közölte Ján Mikas tisztifőorvos kedd reggel. Igor Matovič miniszterelnök pedig bejelentette az újabb koronavírus-ellenes intézkedéseket. Kötelező lesz az arcmaszk viselése, vasárnap pedig az élelmiszerboltok is zárva tartanak majd.

Szlovákiában a központi válságstáb hétfőről keddre virradóan mintegy

negyven új óvintézkedést fogadott el a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Igor Matovič miniszterelnök szerint mindenekelőtt a 65 évnél idősebbeknek kell védelmet nyújtani, hiszen ők a legveszélyeztetettebbek, illetve ha közülük sokan megbetegszenek, szükségük lesz a lélegeztetőgépre, amelyből nagyon kevés van az országban. Éppen ezért a nyugdíjas otthonokban továbbra is szigorúan tilos a látogatás, és fokozottan be kell tartani a higiéniai előírásokat. Az ételkihordást az ott dolgozóknak kell biztosítaniuk.

A legfontosabb intézkedések pontokba szedve a következők:

  • A lakóhelyen kívül mindenütt kötelezővé teszik a szájmaszk viseletét, beleértve a köztereket és a munkahelyeket is.
  • A kórházakban egy-egy rendőr vagy katona fogja biztosítani a rendet, hogy ezzel segítsék az egészségügyi dolgozók munkáját.
  • Az általános orvosi vizsgálatokat elhalasztják.
  • Vasárnap zárva lesznek az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, az újságárusok, valamint az állateledelt árusító boltok is.
  • A 65 évesnél idősebbek számára 9 és 12 óra között külön idősávot jelölnek ki a boltokban, természetesen a vasárnapot kivéve.
  • A szociális intézményekre is szükségállapotot hirdetnek.
  • Kijelölt kórházakban látnák el a koronavírus-fertőzötteket.
  • A koronavírusos betegeket kezelő kórházak mellett olyan lehetőséget alakítanak ki, amelynek köszönhetően a tesztelést úgy is el lehet végezni, hogy az adott páciens nem lép be az épületbe.
  • Elhalasztják a jogi ügyletekre vonatkozó kötelező határidők lejárását.
  • Az iskolai kényszerszünet ideje alatt felfüggesztik a diákok ingyenes vonatozását.
  • A mobilszolgáltatók adatait felhasználva követnék nyomon a polgárok mozgását.
  • A közmédiát arra kérte a kormány, hogy a délelőtti órákban oktató műsorokat, 18 órától pedig szentmisét közvetítsen.

A települések vezetőit Igor Matovič felszólította, hogy létesítsenek telefonvonalakat, amelyeken az idősek segítséget tudnak kérni a bevásárlásban, ügyintézésben. A hivatalokban az eddig érvényben lévő határidőket néhány napon belül módosítani fogják, hogy ezzel is csökkentsék az emberek találkozásának lehetőségét.

Az egészségügyi minisztérium feladatul kapta, hogy megegyezzen az egészségbiztosítókkal az orvosi rendelők minimális üzemeltetési idejében, hogy elkerülhető legyen a rendelők bezárása a páciensek számának drasztikus csökkenése miatt. Március 30-tól egészen visszavonásig zárva maradnak az oktatási intézmények az országban.

Elmaradnak az írásbeli érettségik, valamint a 9. osztályosok tesztelése is. A szóbeli érettségiket megtartják:

két héttel azután, hogy a diákok visszatértek az iskolapadba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×