eur:
394.26
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Gyalogos sétál egy telefonfülkére ragasztott Pánik az Egyesült Királyságban feliratú plakát előtt Londonban 2020. március 23-án. A felirat megjelenítése a Sex Pistols korábbi brit punk rock zenekar Anarchy in the U.K. című kislemezére emlékeztet. A londoni alsóház elé került az új koronavírus okozta járvány megfékezését célzó törvényjavaslat, amely lehetővé teszi a fertőzésgyanús emberek kényszerkivizsgálásának elrendelését, a repülőterek időleges bezárását és sok egyéb rendkívüli intézkedést. Nagy-Britanniában eddig 5683 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 289 ember halt bele a betegségbe.
Nyitókép: Gyalogos sétál egy telefonfülkére ragasztott Pánik az Egyesült Királyságban feliratú plakát előtt Londonban 2020. március 23-án. A felirat megjelenítése a Sex Pistols korábbi brit punk rock zenekar Anarchy in the U.K. című kislemezére emlékeztet. (MTI/EPA/Will Oliver)

Covid-19: példátlan szigorításokat jelentett be Boris Johnson

Nagy-Britanniában drasztikusan megszigorították a koronavírus-ellenes intézkedéseket. A lakosoknak otthon kell maradniuk és csak nagyon szükséges esetben mehetnek ki az utcára. A parkokat nem zárják be – de csak korlátozott számban és társaságban lehet futni, kerékpározni.

„Ma estétől nagyon egyszerű utasítást adok a brit népnek. Maradjatok otthon!” – ezt üzente váratlanul és nem annyira váratlanul Boris Johnson Nagy-Britannia lakóinak.

A brit miniszterelnök ezúttal nem a pulpitusnál tartott szokásos sajtótájékoztatót, hanem rezidenciájának egyik szobájában ülve magyarázta el a tévékamerák előtt: miért korlátozzák - békeidőben példa nélküli módon – a britek szabadságjogait.

Túl sokan voltak a parkokban és a tengerparton

Ugyan a lakosság nagy része már eddig is otthon maradt a koronavírus-járvány miatti felszólítások nyomán, a kormány tudományos tanácsadóit borzalommal töltötte el, hogy a hétvégén sokan mentek el a parkokba és tömegek szállták meg a tengerparti városokat.

Így nem lehet fékezni a vírus terjedését és a sokak által hétvégére várt szigorítás helyett Johnson már hétfőn lépett.

Az általa bejelentett karantén még mindig nem olyan totális, mint például Olaszországban vagy Spanyolországban, de kénytelen volt lépni, mert a forgatókönyvek azt mutatták, hogy a koronavírus-fertőzések üteme térdre kényszerítheti a brit egészségügyi szolgálatot.

Hétfőre már 335-nél tartott a Covid-19 betegség nagy-britanniai halottainak a száma.

Milyen feltételek mellett lehet kimenni az utcára?

A rendelkezések szerint a „nem létfontosságú” üzletek – például elektronikai boltok - ezentúl nem lehetnek nyitva.

Az emberek nem látogathatják barátaikat és családtagjaikat, mert megbírságolhatják őket.

Az utcára csak akkor lehet kimenni, ha az ember

  • létfontosságú élelmiszert vagy egyéb cikkeket vesz,
  • orvosi ellátásra szorul vagy gyógyszerre van szüksége,
  • munkába megy,
  • rászorulónak nyújt ellátást.

A parkok nyitva maradnak, ahol napi egy alkalommal lehet sétálni, futni, kerékpározni – egyedül, vagy egy háztartásbeli kíséretében. A két embernél nagyobb csoportok gyülekezése tilos.

Az emberek ilyenkor tartsák be a kétméteres távolságot. Nem lehet esküvőket, keresztelőket és más eseményeket sem tartani a temetések kivételével.

"Ha az ember barátai találkozót javasolnak, akkor azt mondja le. Ha nem követitek a szabályokat, a rendőrségnek joga lesz azokat betartatni bírságok és oszlatás útján”

– figyelmeztetett Johnson.

Az intézkedéseket három hét múlva vizsgálják felül.

A lépéseket a brit ellenzék is üdvözölte és vállalkozói szövetségek azt mondták: megértik és elfogadják azokat.

A fertőzések látványos visszaesését hozhatja a szigorítás

A BBC egészségügyi tudósítója azt vázolta fel, hogy a kemény feltételek betartásával körülbelül 90%-kal szorítható vissza a járvány terjedése. Egy példa szerint,

ha három ember követi a szabályokat, akkor egy hét alatt az eddigi 406-ról 15-re mérsékelhető a tőlük eredő potenciális fertőzések száma.

Közben a gazdaság egyik fizikai jelenlétet követelő ágazatában folytatódhat a munka. Az építőipari dolgozókról van szó, de nekik is be kell tartaniuk a távolságtartásról szóló rendelkezéseket - közölte a brit lakásügyi miniszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×