Nyitókép: MTI/AP/Maxim Slutsky

Spártai körülmények közt zajlott az orosz evakuálás

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2020. február 6. 19:04
Diadalmas hazafias cselekedet vagy érzéketlenség? Eltérően ítélik meg az érintettek a koronavírus miatt Kínából kimentett orosz állampolgárok hazatérését. Közben orosz tudósok is azt mondják, közel állnak egy vakcina kifejlesztéséhez.

„Úgy szállítottak bennünket, mint a krumplit, étel és wc-lehetőség nélkül” – ezt panaszolták azok az orosz állampolgárok, akiket Kínából evakuáltak a koronavírus járvány miatt.

Arról meséltek, hogy fűtés nélküli katonai szállítógépeket vitték őket és annak ellenére, hogy gyerekek voltak közöttük, se meleg ruhát, se ételt, se normális illemhelyet nem biztosítottak nekik a több órás útón.

Az egész azzal kezdődött, hogy a követség nem tudta megmondani, mikor és hogyan evakuálják őket – mesélte egy Marina nevű nő, a Newsru portál szerint. A reptérig tartó buszozás a 9 órán át tartott, mert útközben többször is megmérték, hogy volt-e lázuk.

Ezek után

katonai gépre ültették fel őket, amelyen 12 órát töltöttek el, élelem nélkül.

A szibériai Ulan-Udéban üzemanyagot vett fel a gép, itt hideg tea és összefagyott étel várta a -30 fokos hidegben az utasokat. Leszállás előtt két órával közölték velük, hogy nem is ihatnak semmit, mert a gépen nincs vécé, csak vödör a szükségletek kielégítésére.

Egy másik kimentett orosz nő arról beszélt, hogy a gépen nagyon hideg volt.

Az ügy azért keltett felzúdulást, mert az orosz hatóságok patrióta pátosszal fűszerezve számoltak be honfitársaik hazaszállításáról. Így Tatjának Golikova miniszterelnökhelyettes például „humanitárius akciónak” nevezte az evakuálást és hozzátette: „nem hagyjuk cserben a mieinket. Nagyon fontos, hogy ehhez minden állampolgárunk így álljon hozzá” – közölte a kormányülésen, ahol ott volt Vlagyimir Putyin elnök is.

Alekszandr Moor, a kimentetteket fogadó Tyumenyi tartomány kormányzója – ahol az utazókat karanténban tartják – szintén csak a szép dolgokról számolt be. „Remekül működött az összes szolgálat, mindent megtettek, hogy biztonságban érezzék magukat” – mondta. Ezzel a saját lakosaira is utalt, mivel a karantént a szibériai kormányzóság központjától 30 kilométerre fekvő szanatóriumban állították fel. A komplexumot két biztonsági gyűrű és az Orosz Nemzeti Gárda egységei veszik körül.

Az egyik kimentett azt mondta, hogy 14 napig nem mehetnek ki a szobájukból, az ezt megszegők számára újraindul a 14 nap. Ezzel szemben a hazavitt britek – bár őket is bezárták – de látogathatják az épületükben található közös helyiségeket.

Az oroszok 144 honfitársukat vitték haza, miközben a hatóságok a napokban közölték, hogy náluk is megjelent a vírus – két kínai beteget találtak. A kormány szerint

fejlesztik a saját koronavírus-vakcinát, de ez másokhoz hasonlóan csak 8-10 hónap múlva lesz bevethető.

Mihail Misusztyin új miniszterelnök pedig arról beszélt, hogy deportálhatják a koronavírussal fertőzött külföldi állampolgárokat.

Közben a járvány komoly csapás a festői szépségű szibériai Bajkál-tó turizmusára. Az alpesi chalet-stílusban épült szállodákból eltűnt a látogatók kétharmada: a kínai turisták, akik közül tavaly kétmillióan látogattak el Oroszországba. Mindez annak nyomán történt, hogy az orosz hatóságok lezárták a 4000 kilométeres orosz-kínai határ átkelőit, és leállították a turistautakat. Szentpétervárott a híres Marinszkij színház elhalasztotta a Kínai Nemzeti Opera társulatának fellépését „egy olyan időpontra, amikor a közönségnek már félelem nélkül élvezheti az előadást”.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nem a kényelemre figyeltek az oroszok
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást