eur:
392.87
usd:
367.77
bux:
66115.29
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Szlovák rendszámú autó halad át a magyarországi és a szlovákiai Újhelyt kettéválasztó Ronyva patak fölött átívelő hídon. Ismét megnyílt a személyautók előtt Sátoraljaújhely belterületén a határ, amelyet Magyarország és Szlovákia schengeni övezethez történt 2007-es csatlakozása óta csak gyalogosok, kerékpárosok használhattak szabadon, útlevél, személyi igazolvány nélkül.
Nyitókép: Vajda János

Több mint háromezer embert fosztottak meg állampolgárságától Szlovákiában

A tíz éve elfogadott, kettős állampolgárságot tiltó törvény életbe lépésétől kezdve eddig 3217 személy veszítette el szlovák állampolgárságát – adta hírül a szlovák belügyminisztérium. A tárca adatai alapján Szlovákia polgárai közül a német állampolgárságuk miatt veszítették el eddig legtöbben a szlovák útlevelüket. A magyar állampolgárságot felvevők a hatodikok a sorban.

A szlovák kormány a magyar Országgyűlésnek a határon túli magyarok könnyített honosításról 2010 májusában meghozott jogszabályára reagált a szlovák állampolgársági törvény módosításával, amely az eredeti állampolgárság elvesztésével sújtja azokat a szlovákiai polgárokat, akik felveszik egy másik ország állampolgárságát. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint 2020. január 31-ig összesen 3217 embert fosztottak meg a szlovák útlevelétől a törvény értelmében. Az első Fico-kormány alatt született szlovák választörvény érdekes módon a legkevésbé érinti a magyar állampolgárságot felvevő szlovák állampolgárokat.

A vasárnap ismertetett statisztikában változás történt, ugyanis már nem a cseh állampolgárrá váltak vezetik a sort, hanem a német állampolgárságot felvevők. Szám szerint 746-an vannak azok, akik a német állampolgárság megszerzése miatt kénytelenek voltak megszabadulni szlovák útlevelüktől. A cseh állampolgárságot felvevők csak másodikok, ők 740-en vannak. Az osztrákot 494-en, a britet 364-en, az amerikait pedig 159-en vették fel. A magyar állampolgárságot választók csupán hatodikok a sorban, számuk 124.

A Fico-féle ellentörvény elfogadása óta különböző kísérletek voltak annak enyhítésére, ám egyik sem járt közülük sikerrel. Az állampolgársági törvénnyel foglalkozott a kassai székhelyű alkotmánybíróság is, de nem mondta ki egyértelműen, hogy alkotmányellenes-e.

2015 februárjától egyéni okokból vissza lehet szerezni a szlovák állampolgárságot. A belügyminisztériumi szabályozás szerint a szlovák köztársaság egykori állampolgárai, akik 1993. január 1. után elvesztették állampolgárságukat, kérvényezhetik a visszaszerzését. Írásos formában, személyesen kell benyújtani a kérelmet. Feltétel, hogy a kérvény benyújtója rendelkezzen az idegenrendészet által regisztrált lakhellyel, azaz engedélyezett legyen számára a szlovák köztársaság területén való tartózkodás. A kérvény beadása után megvizsgálják, milyen okai voltak az állampolgárság elvesztésének, s megvizsgálják azokat a körülményeket is, melyek miatt a kérvényező külföldi útlevélért folyamodott. A szlovák állampolgárságát a vasárnap ismertetett adatok szerint eddig 13 magyar állampolgársággal is rendelkező személy kapta vissza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×