INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 22. kedd
Móric

szlovákia

kettős állampolgárság

megfosztás

Szlovák rendszámú autó halad át a magyarországi és a szlovákiai Újhelyt kettéválasztó Ronyva patak fölött átívelő hídon. Ismét megnyílt a személyautók előtt Sátoraljaújhely belterületén a határ, amelyet Magyarország és Szlovákia schengeni övezethez történt 2007-es csatlakozása óta csak gyalogosok, kerékpárosok használhattak szabadon, útlevél, személyi igazolvány nélkül.

Több mint háromezer embert fosztottak meg állampolgárságától Szlovákiában

Újabb cikkünk a témában:

A tíz éve elfogadott, kettős állampolgárságot tiltó törvény életbe lépésétől kezdve eddig 3217 személy veszítette el szlovák állampolgárságát – adta hírül a szlovák belügyminisztérium. A tárca adatai alapján Szlovákia polgárai közül a német állampolgárságuk miatt veszítették el eddig legtöbben a szlovák útlevelüket. A magyar állampolgárságot felvevők a hatodikok a sorban.

A szlovák kormány a magyar Országgyűlésnek a határon túli magyarok könnyített honosításról 2010 májusában meghozott jogszabályára reagált a szlovák állampolgársági törvény módosításával, amely az eredeti állampolgárság elvesztésével sújtja azokat a szlovákiai polgárokat, akik felveszik egy másik ország állampolgárságát. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint 2020. január 31-ig összesen 3217 embert fosztottak meg a szlovák útlevelétől a törvény értelmében. Az első Fico-kormány alatt született szlovák választörvény érdekes módon a legkevésbé érinti a magyar állampolgárságot felvevő szlovák állampolgárokat.

A vasárnap ismertetett statisztikában változás történt, ugyanis már nem a cseh állampolgárrá váltak vezetik a sort, hanem a német állampolgárságot felvevők. Szám szerint 746-an vannak azok, akik a német állampolgárság megszerzése miatt kénytelenek voltak megszabadulni szlovák útlevelüktől. A cseh állampolgárságot felvevők csak másodikok, ők 740-en vannak. Az osztrákot 494-en, a britet 364-en, az amerikait pedig 159-en vették fel. A magyar állampolgárságot választók csupán hatodikok a sorban, számuk 124.

A Fico-féle ellentörvény elfogadása óta különböző kísérletek voltak annak enyhítésére, ám egyik sem járt közülük sikerrel. Az állampolgársági törvénnyel foglalkozott a kassai székhelyű alkotmánybíróság is, de nem mondta ki egyértelműen, hogy alkotmányellenes-e.

2015 februárjától egyéni okokból vissza lehet szerezni a szlovák állampolgárságot. A belügyminisztériumi szabályozás szerint a szlovák köztársaság egykori állampolgárai, akik 1993. január 1. után elvesztették állampolgárságukat, kérvényezhetik a visszaszerzését. Írásos formában, személyesen kell benyújtani a kérelmet. Feltétel, hogy a kérvény benyújtója rendelkezzen az idegenrendészet által regisztrált lakhellyel, azaz engedélyezett legyen számára a szlovák köztársaság területén való tartózkodás. A kérvény beadása után megvizsgálják, milyen okai voltak az állampolgárság elvesztésének, s megvizsgálják azokat a körülményeket is, melyek miatt a kérvényező külföldi útlevélért folyamodott. A szlovák állampolgárságát a vasárnap ismertetett adatok szerint eddig 13 magyar állampolgársággal is rendelkező személy kapta vissza.

Nyitókép: Vajda János

Kapcsolódó hang

Tíz év alatt 3217 állampolgárt fosztottak meg a szlovák útlevéltől
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018