eur:
394.45
usd:
368.22
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2019. június 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Koronavírus: fontos hírt közölt az északi szomszéd

Nem fertőzött az a két férfi, akiket csütörtök estétől koronavírus-gyanúval kezeltek a turócszentmártoni kórházban – erősítette meg Peter Pellegrini szlovák kormányfő. Vasárnap délután hazatért az a másik két szlovák és öt cseh állampolgár, akik a fertőzés gócpontjából, Vuhanból repültek haza.

A koronavírussal kapcsolatos friss híreinket ITT találja.

Nincs koronavírussal fertőzött beteg Szlovákiában.

Peter Pellegrini kormányfő azt mondta, hogy az a két zsolnai férfi, akit csütörtöktől tartottak megfigyelés alatt, rendben van, a koronavírus-gyanú miatt elvégzett vizsgálatok eredményei mindkettejük esetében negatívak. Előtte három hetet töltöttek Kínában, körülbelül 1300 kilométerre a koronavírus-járvány epicentrumától. Sanghajon keresztül repültek Frankfurtba, ahonnan autóval utaztak tovább Szlovákiába. Mivel

a repülés során fáradtságot éreztek és kapart a torkuk,

felhívták az infovonalat. Ahogy Zsolnára értek, egyenesen az orvosi ügyeletre mentek, a családtagjaikkal sem találkoztak. Szigorú biztonsági intézkedések mellett szállították őket a Turócszentmártoni Egyetemi Kórházba, ahol kiderült, nem fertőzöttek.

Vasárnap délután megérkezett Franciaországba az a repülő, amely mások mellett azt a két szlovák és öt cseh állampolgárt is hozta, akik úgy döntöttek, hogy szeretnének hazatérni a lezárt kínai tartományból. Őket Franciaországból Brüsszelbe szállították, majd átszálltak egy cseh kormánygépre. A Prágába érkezést követően a két szlovák állampolgárt szlovák orvosok vették gondozásba és hazaszállították őket a besztercebányai kórházba, ahol az ország többi polgárának biztonsága érdekében 14 napot karanténban kell majd tölteniük.

Csehországban sem fertőződött meg egyelőre senki sem a koronavírussal, egy felmérés szerint ugyanakkor attól tartanak a csehek, hogy a fertőzés bejut az országukba. Andrej Babiš miniszterelnök szombaton közölte, Csehország nem tud eleget tenni annak a kínai kérésnek, hogy nyújtson humanitárius segítséget az országnak a koronavírus-járvány miatt.

A kormányfő ezt azzal indokolta, hogy a cseh tartalékokat a csehek számára tartják fenn.

„A hatóságok ellenőrizték a készleteket, hogy Kínának mire lehet szüksége, és arra jutottak, hogy nem tudnak segíteni“

– fogalmazott Babiš. A múlt héten az eszközöket kezelő hatóság arról adott tájékoztatást, hogy több ezer maszk, kesztyű, védőruha és -szemüveg van raktáron, de ezt elsősorban a csehek számára tartják fenn. Babiš ugyanakkor bejelentette, arra kérik a humanitárius szervezeteket, hogy kezdjenek adománygyűjtésbe, hogy így segítsenek a kínai hatóságoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×