INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 22. kedd
Móric

nemzetközi pénzügyi intézet

eladósodás

rekord

Brutális mértékben nő a világ eladósodottsága

Brutális mértékben nő a világ eladósodottsága

A következő hónapokban a globálisan felhalmozott adósság meghaladja majd a 257 trillió dollárt – figyelmeztet a Nemzetközi Pénzügyi Intézet.

Hihetetlen csúcsokat döntöget a világ eladósodottsága –

több mint háromszor akkora a tartozás, mint a globális gazdaság által megtermelt érték

– emlékeztet új jelentésében a Nemzetközi Pénzügyi Intézet, az IIF. A világ 7,7 milliárd lakosára lebontva az összesen 257 trilliós adósság fejenként 32 és fél ezer dollárt tesz ki. Ami még aggasztóbb: a háztartások, kormányok, pénzügyi és nem pénzügyi cégek tartozása csak 2019 első három negyedévében 9 trillió dollárral nőtt.

Két és félszer több adósság halmozódott fel a fejlett világban, ahol 180 trillióval tartoznak. Ez azt jelenti, hogy az adósság szintje elérte az össz-GDP 383 százalékát. A legnagyobb növekedést a pénzügyi cégek produkálták, amelyek további 20 trillió dollárt vettek kölcsön.

A Nemzetközi Pénzügyi Intézet szerint a 2020 első negyedévében várható globális adóssági rekord

az alacsony kamatoknak és a laza pénzügyi szabályozásnak tudható be.

A világ második legnagyobb gazdasága, Kína adóssága kezdi meghaladni a nemzeti össztermék 310 százalékát – ez az egyik legmagasabb arány a feltörekvő világban. Az IIF hozzáteszi, hogy a kínai államadósság 2009 óta a legnagyobb tempóban emelkedik.

Belgiumban, Finnországban, Franciaországban, Libanonban, de Norvégiában, Svédországban és Svájcban is – rekordot döntött a háztartások GDP-arányos adóssága.

Az adatok szerint

a magyar háztartások adóssági szintje nem változott 2018 és 2019 között,

a nem pénzügyi cégeké 1 százalékot csökkent, míg az államadósság közel 3,5 százalékokal emelkedett és GDP-arányosan 74,9 százalékot tesz ki.

Visszatérve a nemzetközi adatokra, a nem pénzügyi cégek eladósodottságában Kanada, Franciaország, Szingapúr, Svédország, Svájc és az Egyesült Államok járnak az élen.

Egy másik kockázatos fejlemény az, ahogy a feltörekvő gazdaságokban halmozódik a kemény valutában – például dollárban – elszámolt adósság. Az ilyen tartozást

nehéz lesz visszafizetni, ha valamilyen válság nyomán leértékelődik a helyi valuta.

2019 végére ezeknek a tartozásoknak az összege elérte a 8,3 trillió dollárt, ami több mint a duplája a 10 évvel korábbi szintnek.

Az ilyen adósság növekedésében 85 százalékot tett ki a dollár-elszámolású számlákon felhalmozott tartozás.

Nyitókép: Pexels,com

Kapcsolódó hang

Brutális mértékben nő a világ eladósodottsága
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018