Nyitókép: Pixabay.com

Kiszabadult Franciaországban az első bebörtönzött dzsihadista

Infostart / InfoRádió - S. Ráduly János (Franciaország)
2020. január 25. 16:15
Flavien Moreau volt az első olyan radikális iszlamista, akit terrorizmus miatt ítéltek börtönbüntetésre. Idén várhatóan további negyven, terroristajellegű bűncselekmény miatt elítélt személy kerül szabadlábra, miközben a francia kormány a Szíriában fogvatartott, francia állampolgárságú dzsihadista hazatelepítését fontolgatja.

A 32 éves Flavien Moreau-t egy francia bíróság ítélte hét év börtönbüntetésre 2014-ben, amiért egy radikális iszlámista fegyveres csoport tagjaként részt vett a szíriai harcokban. Az eredetileg dél-koreai származású, francia szülők által kisgyerekként örökbefogadott Moreau baráti körén keresztül tért át az iszlám hitre, majd radikalizálódott.

Az őt ismerő börtönőrök szerint a most szabadult elítélt radikalizmusa hét év alatt nemhogy gyengult volna, sokkal inkább megerősödött. Az utolsó egy évet elkülönített részlegben töltötte le.

Szabadulását követően a bíróság szigorú adminisztratív felügyelet alá helyezte, ami azt jelenti, hogy naponta kétszer jelentkeznie kell a rendőrségen, nem hagyhatja elé lakóhelyét és nem érintkezhet bizonyos személyekkel. Sokak számára persze kérdés, hogy ezeket az előírásokat sikerül-e betartatni Flavien Moreau-val.

A dzsihadista szabadulása természetesen komoly médiafigyelmet kapott, és az ügy kapcsán a közvélemény arról is értesülhetett, hogy idén további negyven olyan személy szabadul a börtönből, akiket „terrorista jellegű bűncselekmények” miatt ítéltek el.

Ez a büntetőjogi kategória meglehetősen tág, így a 2020-ban szabadulók nem föltétlenül dzsihadisták, azaz iszlám harcosok, hanem olyan személyek, akik valamilyen módon segítették a terrorizmust.

Egy szakember ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy további félezer olyan rab van a francia börtönökben, akiket terrorizmussal kapcsolatos ügyek miatt ítéltek el, köztük dzsihadisták, akinek a jelentős része két éven belül szabadulhat, és kevés az esélye annak, hogy megváltozott volna a gondolkodásuk a radikális iszlámmal kapcsolatban.

A már említett dzsihadista szabadulásával csaknem egyidőben a francia igazságügyi miniszter bejelentette: a kormány gondolkodik azon, hogy hazatelepíti a szíriai kurdok által fogvatartott francia harcosokat és gyermekeiket, hogy hazai földön állítsák őket bíróság elé. Becslések szerint mintegy kétszáz felnőttről, valamint háromszáz gyermekről van szó.

A kormány eddigi álláspontja az volt, hogy ezeknek a harcosoknak Szíriában és Irakban kell bíróság elé állniuk. A török kormányerők szíriai beavatkozása nyomán azonban egyes információk szerint több francia dzsihadista megszökött.

Az igazságügyi miniszter szerint jobb elítélni őket Franciaországban, minthogy szabadlábon legyenek „valahol a természetben”. Az ügy azonban rendkívül kényes, a francia közvélemény többsége ellenzi a terroristák hazatérését.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kiszabadult Franciaországban az első bebörtönzött dzsihadista
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást