eur:
395.07
usd:
365.68
bux:
65441.16
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
London, 2017. november 27.Harry herceg, a brit trónörökös másodszülött fia és jegyese, Meghan Markle amerikai színésznő a londoni Kensington-palota kertjében 2017. november 27-én. Károly walesi herceg londoni hivatala, a Clarence House ezen a napon bejelentette, hogy a 33 éves Harry herceg és a 36 esztendős Meghan Markle novemberben eljegyezte egymást. A közlemény szerint az esküvőt 2018 tavaszán tartják. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)
Nyitókép: Facundo Arrizabalaga

Jókora különbség van a kemény és a puha "Mexit" között

Válságtanácskozást tart a brit királyi család Harry herceg és Meghan hercegnő múlt heti sokkoló bejelentése után. A fiatal pár közölte, hogy szeretné feladni királyi feladatai javát, és Kanadába költözve, pénzügyileg önállóvá válva folytatni életét. Csakhogy az adózási szabályok ezt megnehezíthetik.

A 94 éves II. Erzsébet királynő vezetésével hétfőn válságtanácskozást tart az angol királyi család Harry herceg és felesége Meghan hercegnő jövőbeli szerepéről.

A hivatalosan Sussex-ként emlegetett pár a múlt héten váratlanul bejelentette, hogy feladná a címmel járó legtöbb, de nem összes feladatot, ami mélységes csalódást okozott a királyi családban és vitát kavart szerepükről a brit társadalomban. Meghan másnap már el is utazott Kanadába és a brit média szerint arról beszélt barátainak: örül, hogy maga mögött hagyhatja a „mérgező” brit közeget.

A pár feladatai közé leginkább jótékonysági intézmények patronálása és a jótékonykodással összefüggő külföldi utak tartoznak.

A sandringhami királyi birtokon rendezett találkozón a királynő mellett Harry, apja, Károly Walesi herceg és bátyja, Vilmos, Cambridge-i herceg és titkáraik vesznek részt.

Vilmos szokatlanul nyíltan beszélt arról, hogy mennyire elszomorította Harry és Meghan döntése. A Sunday Times című lap szerint már át sem tudja ölelni az öccsét, annyira tönkrement a kapcsolatuk és különösen neheztel, amiért a családtagok bevonása nélkül hozták meg döntésüket. A Mail című tömeglap pedig azt írta, hogy

a királynőt „hamuszürke arccal” látták vasárnap és hogy az uralkodó aggódik kisebbik unokája mentális egészségéért.

A brit bulvárlapok szerint Meghan és Vilmos felesége, Katalin hercegnő már hat hónapja nem beszélt egymással.

Harryék ugyanakkor épp azt mondják, hogy a brit média által festett kép mérgezte az életüket. Harryt emellett frusztrálta, hogy elvettek tőle egyes projekteket vagy csökkentették azok költségvetését a bátyja javára.

A királyi konzíliumon több lehetőséget is megvitatnak Harry és Meghan új szerepéről. Valószínű, hogy nem veszik el tőlük az Őkirályi felség címet. Emellett szóba kerül, hogy milyen anyagi támogatásra számíthatnak, képviselhetik-e hivatalos külföldi utakon a monarchiát és hogy milyen ügyleteket köthetnek, hogy biztosítsák pénzügyi függetlenségüket.

Adózási kérdések

Az egyik gond, amivel szembe kell nézniük, hogy egyszerre fizethetnek adót Kanadában, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is. A tanácsadók felvázolták a „kemény Mexit” és a „puha Mexit” forgatókönyvét, attól függően, hogy a pár teljesen áttelepül-e Kanadába vagy részben ott, részben pedig brit földön él majd.

A kanadai adótörvények szerint bárki, aki 183-nál több napot tölt az országban, jövedelemadót köteles fizetni. Meghan emellett amerikai állampolgár és lakhelyétől függetlenül, az Egyesült Államokban is adót fizet. Emellett költségek terhelik majd őket a Cornwall-i hercegség nevű birtokhálózat és vagyonkezelő cég bevételei után – ezt az intézményt a mindenkori trónörökös, jelenleg Károly herceg kezeli.

Kommentátorok „makacsnak” nevezték Harryt és felvetették: ha nem tetszik neki az ajánlat, Meghan egy esetleges tévéinterjúban „kipakolva” lesújtó képet festhet a brit monarchiáról.

Közben a pár globális védjegyként akarja bejegyeztetni a Sussex nevet és különböző szuvenírek árusításával próbál majd önálló jövedelemhez jutni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×