eur:
393.85
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Charles Michel belga miniszterelnök érkezik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülésére 2019. október 18-án. A tárgyalások középpontjában a Nagy-Britannia uniós tagsága megszűnéséről előző nap született megállapodás áll.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Charles Michel: Csak közösen tudunk megküzdeni az igényes feladatokkal

Szlovákia számára csak egyetlen jövő létezik, az EU- és a NATO-tagság” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák kormányfő, miután Pozsonyban vendégül látta az Európai Tanács elnökét. Charles Michel szerint az uniónak erős és pozitív szerepet kell vállalnia az iraki és a közel-keleti helyzetben, hogy a világ elkerülje a feszültség fokozódását.

A Pozsonyba látogató Charles Michel szerint nagyon fontos, hogy az Európai Unió megőrizze a biztonságot és a stabilitást, valamint a közel-keleti kapcsolatait. Azt is hangsúlyozta, az uniós tagállamoknak egységes álláspontot kell képviselniük, folytatni a párbeszédet az érintett országokkal és diplomáciai erőfeszítéseket tenni a helyzet megnyugtatására. Leszögezte, hogy ugyanilyen fontos a NATO-ban az Egyesült Államokkal való partneri viszony megőrzése. Peter Pellegrini szintén az egységes fellépés fontosságát hangsúlyozta, mint mondta,

hiba lenne egyoldalú és elhamarkodott intézkedéseket hozni.

A szlovák kormányfő és az Európai Tanács elnöke a 2050-re célként kitűzött uniós klímasemlegességről is tanácskozott, Michel kiemelte Szlovákia konstruktív hozzáállását és kötelezettségvállalását ezen a téren.

"Valóban nagyon költséges lesz az ipari termelés és a technológiák hozzáigazítása a feltételek teljesítéséhez, sok régióban ehhez a gazdaság átalakítására lesz szükség" – fűzte hozzá Pellegrini.

A szlovák miniszterelnöknek meggyőződése, hogy

az uniós költségvetésnek igazságosnak kell lennie, és a tagállamoknak gazdasági erejük alapján kellene ahhoz hozzájárulniuk.

Úgy véli, az elkövetkező hét év költségvetése nélkül nem lehetne az olyan globális kihívásokra megoldást találni, mint a digitális technológiai forradalom, a klimatikus változások, a biztonsági helyzet, a migráció és a tagállamok közti regionális különbségek csökkentése.

"Biztosítottam az Európai Tanács elnökét, hogy Szlovákia nagyon konstruktív lesz a tárgyalások során ezek után is. Kormányfőként értem bizonyos engedmények szükségességét” – nyilatkozta Peter Pellegrini. Hozzáfűzte, hogy bár az Európai Tanács elnökére nehéz feladatot bíztak – hiszen a tagállamokkal kell kompromisszumot kötnie –, nagy reményeket fűz Charles Michelhez.

Az Európai Tanács elnöke úgy fogalmazott, hogy csak közösen tudnak európai szinten megküzdeni a sokrétű és igényes feladatokkal. Az egyezség az európai költségvetésben nem csupán technikai, hanem politikai vitát is eredményez. Úgy látja, kényes téma a regionális különbségek figyelembevétele, de épp ezért fontos, hogy az európai uniós költségvetés számoljon vele.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×