Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Ferenc pápa: "néha én is türelmetlen vagyok"

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2020. január 2. 08:01
Bocsánatot kért Ferenc pápa, amiért egy zarándoknak, aki kihozta a béketűréséből, rácsapott a kezére. Az eset szilveszterkor történt a Vatikánban. Az egyházfő később azt mondta: „néha ő is elveszti a türelmét”.

A szeretetet és a megértést hirdeti, de néha őt is fel lehet húzni. Ez történt Szilveszter estéjén Ferenc pápával, akit láthatóan felzaklatott, hogy egy nő megragadta és magához rántotta a vatikáni Szent Péter téren.

A pápa zarándokokkal találkozott és épp egy gyereket akart üdvözölni, amikor a nő egy kordon mögül átnyúlva megfogta, magához rántotta és nem akarta elengedni. A pápa arckifejezése arra utalt, hogy fájdalmat okozott neki a lelkes hívő. Rácsapott a kezére, majd kiszabadította magát. Ezt követően dühös arcot vágva elsétált a helyszínről.

Az egyházfő újév napján, szokásos üzenetében visszatért az esetre.

„Olyan gyakran elveszítjük a türelmünket. Én is.”

Majd hozzátette: „Bocsánatot kérek a tegnapi rossz viselkedésért”.

Azt, hogy ki volt a lelkesedésében erőszakossá vált hívő, még nem tudni, de mivel az incidensről szóló videó futótűzként terjedt el, valószínűleg nem kell sokat várni rá, hogy megtudjuk.

Maga a pápa sietett megjegyezni, hogy mélységesen elítéli a nők elleni erőszakot.

„Minden nők elleni erőszak istenkáromlás” - mondta a Szent Péter téren összegyűlt tömeg előtt.

„Abból, hogy hogyan bánunk egy nő testével, megérthetjük emberségünk szintjét” – fogalmazott.

Ugyanakkor kitért a migráció kérdésére is. Azt mondta: azokat a nőket, akik külföldre mennek dolgozni, hogy el tudják látni a gyerekeiket tisztelet és nem lenézés illeti meg. „Manapság az az anyaságot megalázzák, mert az egyetlen növekedés, ami érdekel bennünket az a gazdasági növekedés... az anyákat, akik veszélyes útra vállalkoznak, hogy jobb jövőt adjanak a gyerekeiknek, azok ítélik el, akiknek tele a hasa, de üres a szíve” – tette hozzá.

Egy szintén tavalyi videón ugyancsak az látható, hogy a pápa dühösen rántja el a kezét, amikor zarándokok egymás után próbálják megcsókolni a pápai gyűrűt. Ez a rítus különösen fontos a konzervatívabb érzésű katolikusok számára, akik ezzel akarják kifejezni tiszteletüket az egyházfő előtt.

A pápa akkor azzal magyarázta, miért nem akarta mindenkinek megengedni, hogy kezet csókoljanak neki, hogy ezzel baktériumokat terjeszthet.

Szakértők azonban úgy látták: Ferenc pápa számára kényelmetlen a gyűrű megcsókolása, mert szerinte ez a szokás már elvesztette eredeti értelmét.