Nyitókép: MTI/Vajda János

Közel ezer ember kérte vissza az állampolgárságát Szlovákiában

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2019. november 26. 20:08
Az elmúlt kilenc év alatt mintegy háromezren vesztették el eddig szlovák állampolgárságukat amiatt, mert egy másik ország állampolgárai lettek. 2015. február 1-je óta azonban összesen 964-en igényelték vissza korábban elvesztett szlovák állampolgárságukat, s közülük 859-en vissza is kapták. A fennmaradó kérvényekkel a szlovák belügyminisztérium folyamatosan foglalkozik.

A szlovák kormány a magyar Országgyűlésnek a határon túli magyarok könnyített honosításról 2010 májusában meghozott jogszabályára reagált a szlovák állampolgársági törvény módosításával, amely az eredeti állampolgárság elvesztésével sújtja azokat a szlovákiai polgárokat, akik felveszik egy másik ország állampolgárságát. Eddig közel háromezer embert fosztottak meg a szlovák útlevelétől a törvény értelmében. Az első Fico-kormány alatt született szlovák választörvény érdekes módon a legkevésbé érinti a magyar állampolgárságot felvevő szlovák állampolgárokat.

Külföldön tevékenykedő sportolókat és kettős állampolgárságot sürgető, jelenleg cseh állampolgársággal bíró szlovákokat sújt leginkább a mai napig vissza nem vont jogszabály.

A Fico-féle ellentörvény elfogadása óta különböző kísérletek voltak annak enyhítésére, ám egyik sem járt közülük sikerrel. Az állampolgársági törvénnyel foglalkozott a kassai székhelyű Alkotmánybíróság is, azonban nem mondta ki egyértelműen, hogy alkotmányellenes.

2015 februárjától egyéni okokból vissza lehet szerezni a szlovák állampolgárságot. A belügyminisztériumi szabályozás szerint a Szlovák Köztársaság egykori állampolgárai, akik 1993. január 1. után elvesztették állampolgárságukat, kérvényezhetik annak visszaszerzését. Írásos formában, személyesen kell benyújtani a kérelmet. Feltétel, hogy a kérvény benyújtója rendelkezzen az idegenrendészet által regisztrált lakhellyel, azaz engedélyezett legyen számára a Szlovák Köztársaság területén való tartózkodás. A kérvény beadása után megvizsgálják, milyen okai voltak az állampolgárság elvesztésének, s megvizsgálják azokat a körülményeket is, melyek miatt a kérvényező külföldi útlevélért folyamodott.

A szlovák állampolgárságát eddig 288 cseh, 165 brit, 137 német, 76 amerikai, 55 ausztrál, 41 svájci, 36 kanadai és 12 magyar kapta vissza.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a felsoroltakon kívül van még néhány olasz, luxemburgi, svéd, holland, dán, ír, belga, francia, izraeli, osztrák, finn, lengyel, román és ukrán állampolgársággal rendelkező személy.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
859-en már visszakapták korábban elvesztett szlovák állampolgárságukat
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást