eur:
394.83
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A parlament által közreadott képen Boris Johnson brit miniszterelnök a londoni törvényhozás alsóházának ülésén 2019. október 3-án. A brit kormány az előző nap juttatta el az Európai Unióhoz megállapodási javaslatait a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről.
Nyitókép: MTI/EPA/Brit parlament

Temetik Johnson tervét, jön a no-deal brexit?

„Gyakorlatilag lehetetlen megállapodás kötni a brexitről” – ezt mondta egy brit kormányforrás azután, hogy Boris Johnson miniszterelnök telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral. Előzőleg az EU azt üzente Londonnak: „hagyjon fel a hülye vádaskodásokkal”.

Akármilyen megrázkódtatásokkal is jár és a résztvevők számára bármilyen lehetetlennek is tűnik, de Nagy-Britannia egyre inkább a hónap végi szabályozatlan EU-kilépés felé sodródik.

Ezt erősítette meg kedden egy brit miniszterelnöki forrás, amikor azt mondta: „gyakorlatilag lehetetlen” alkut kötni az 27 fennmaradó EU-tagállammal arról, hogy hogyan is távozzon Nagy-Britannia a klubból.

A neve elhallgatását kérő forrás azután nyilatkozott így, hogy Boris Johnson miniszterelnök telefonbeszélgetést folytatott Angela Merkel német kancellárral a brexitről. Berlinben azzal utasították el a média kérdéseit, hogy „nem kommentálnak magánbeszélgetéseket”.

A londoni kormányforrás szerint viszont Merkel - és az EU - azt akarja, hogy a brit kilépés után is maradjon a vámunió tagja a brit állam részét képező, de földrajzilag elszakított és gazdaságilag az uniós tag Ír Köztársasággal összefonódott Észak-Írország. Johnson viszont Nagy-Britannia többi részével együtt Észak-Írországot is ki akarja léptetni a vámunióból, és technológiai megoldásokkal vinné el a határról a vámellenőrzést. Ezzel szerinte a határ szabadon átjárható maradna.

„Ha ez [Merkel és az EU] új álláspontja, akkor alapvetően lehetetlen az alku most és mindörökké”

– mondta a brit kormányforrás.

A Reuters idézte Norbert Röttgen, Merkel egyik közeli szövetségese válaszát, aki szerint „a Johnson ajánlatán alapuló megállapodás már a kezdetektől irreális volt”.

Brüsszelben a brit szivárogtatás nyomán lehúzta a kesztyűt Donald Tusk, a kormány- és államfők döntéshozó testületének, az Európai Tanácsnak az elnöke. Tusk azt írta – teljesen publikusan – Boris Johnsont megszólítva a Twitteren, hogy

„nem az számít, hogy bármelyikünk megnyerje a másikkal szemben a vádaskodás-versenyt. Európa és Nagy-Britannia jövője, népeink biztonsága és érdekei a tét. Te nem akarsz alkut, nem akarsz hosszabbítást, nem akarod leállítani a brexitet, quo vadis, azaz hová tartasz?”

Nem udvariaskodott David Sassoli, az Európai Parlament elnöke sem, aki a Downing Street-i rezidencián látogatta meg Boris Johnsont. A találkozó után azt mondta: Johnsonnak „éreznie kell a felelősséget és hogy a brit kilépés olyan alagútba került, amiből nem világos, hogyan jön majd ki”. Azt is közölte: „nem történt haladás” és „katasztrófa fenyegethet” valamint, hogy az EU Parlament „nem fog bármi áron alkut kötni”.

Johnson Leo Varadkar ír kormányfővel is beszélt – ő később azt mondta:

„nagyon nehéz lesz a jövő hétig tető alá hozni egy alkut és Írország és az EU sem hajlandó erre bármi áron.

Közben Johnsonnak azt üzengetik Brüsszelből: készek a nyárig kitolni a brexithatáridőt, de a miniszterelnök erősködik: október végéig így, vagy úgy, de kivezeti hazáját az Európai Unióból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×