Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Állami temetésen búcsúztathatják a Kelet Sinatráját

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2019. október 2. 17:06
ELŐZMÉNYEK
Kedden, röviddel éjfél előtt elhunyt Karel Gott, minden idők legnépszerűbb cseh énekese. Gott szeptember közepén jelentette be, hogy akut leukémiát diagnosztizáltak nála, és kórházi kezelésre szorul. A halál családja körében érte a művészt. Karel Gott 80 éves volt.

Karel Gott halálhírét szóvivője, Aneta Stolzová is megerősítette, egyúttal tolmácsolta az elhunyt özvegyének szavait: "Szívemben mély szomorúsággal közlöm, hogy kedden, éjfél előtt, hosszan tartó súlyos betegség következtében távozott közülünk szeretett férjem, Karel Gott. Otthon, csendben, családja körében."

A művész napokkal ezelőtt vallott rákbetegségéről. Egy cseh lapnak mondta el, hogy mintegy egy évvel ezelőtt vérképzési problémák jelentkeztek nála. Orvoshoz fordult, de a gyógykezelések ellenére a tünetei súlyosbodtak, és

akut leukémia jeleit mutatták.

"Kórházba járok ellenőrzésekre, melyek során az orvosok figyelemmel kísérik az egészségi állapotomat" – árulta el nemrégiben.

Karel Gott a legnépszerűbb cseh popénekes volt.

Csaknem 300 albumot jelentetett meg – a legelsőt 1965-ben –, több tízmillió eladott lemezt tudhat maga mögött.

Több mint fél évszázados pályafutása alatt a "Kelet Sinatrája" és a "Prága aranyhagja" nevet is kiérdemelte a közönségétől, amely nemcsak Csehországban, hanem Szlovákiában, Németországban és Oroszországban is rajongott az énekesért. Utolsó albuma Tá pravá, (magyarul: Az igazi) címmel jelent meg. A magyar közönség körében valószínűleg

a Lady Carneval című dala a legismertebb.

Összesen 42-szer nyerte el a cseh Arany Csalogány, később Cseh Csalogány névre átkeresztelt díjat. A legelső alkalommal 1964-ben, amikor még saját lemeze sem volt.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök javasolta a kormánynak, hogy állami temetésen búcsúztassák el az énekest a Szent Vitus székesegyházban. Tomáš Petríček külügyminiszter Gott halálhírére úgy reagált, kevesen tettek annyit Csehország jó hírnevéért külföldön, mint Karel Gott. Ľubica Laššáková szlovák kulturális miniszter azt mondta, Gott mindannyiunk szívében megmarad örökre, mert szebbé tette az életünket. Kiemelte, hogy hangja és dalai az idők részévé váltak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Elhunyt Karel Gott
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást