eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György
A brit parlament videókészítő osztálya által közreadott, videófelvételről készített képen John Bercow házelnök bejelenti, hogy az alsóház hatalmas arányban elutasította a brit európai uniós tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről szóló megállapodást a londoni parlamentben 2019. január 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Brit parlament videókészítő osztálya

Felbomlik a "rend": távozik a celebbé lett brit házelnök

Távozik a brit politikából az európai kontinensen is celebbé lett parlamenti elnök, John Bercow. „Rendet, rendet!” – kiáltásai ikonilkussá váltak, október végétől már valaki másra vár a feladat. Bercow, aki konzervatív képviselő, a keményvonalas konzervatív brexitpártiak fő céltáblája lett az utóbbi hónapokban.

Order, azaz rendet! – erről a kiáltásáról lett híres Európa-szerte John Bercow, a brit alsóház érces hangú speakere, avagy házelnöke. Még Emmanuel Macron francia államfő is őt idézte, amikor azt kiáltotta Johnson brit miniszterelnöknek a G7-es csúcson, hogy „Csendet, Boris!”

Bercow, aki sajátosan elnyújtott hangon próbálta kordában tartani a képviselőket, megosztó személyiséggé vált.

Egyesek számára ő volt a parlamenti demokrácia megtestesítője, aki nem volt hajlandó feladni az ügyrendet a szabályokat kerülgető vezetők nyomására. Másoknak magamutogató paprikajancsi, aki asszisztált ahhoz, hogy szerintük a brit parlament akadályozza a népakarat – vagyis a brexitreferendumon megfogalmazott óhaj - végrehajtását.

Bercow – akinek hivatala miatt semlegesen kellett viselkednie - különösen sok támadást szenvedett el saját, konzervatív párttársaitól. Azzal vádolják, hogy nemcsak a szabályozatlan brexitet, hanem magát a brexitet is meg akarja akadályozni.

Nem hagyta, hogy a Johnson-kormány döntse el, lehet-e „mindenáron” brexit és hagyta, hogy a ház magához ragadja az napirend feletti ellenőrzést. Ebből született az a hétfőn törvényerőre emelt javaslat, amely megtiltotta a szabályozatlan brexit lehetőségét. Az csak még nagyobb haragot keltett, hogy

elismerte: ő a maradásra voksolt a 2016-os népszavazáson.

Valójában mindenkinek volt panasza rá, az EU-pártiak azzal vádolták, hogy nem tesz meg mindent a brexit ellen – és talán ez bizonyítja, hogy nem akart egyik oldal nyomásának sem engedni. Egy konzervatív képviselő már áprilisban kezdeményezte, hogy váltsák le, de nem járt sikerrel.

Amikor bejelentette október végi távozását, Bercow családi okokat hozott fel, de arról is beszélt, hogy 2009 óta misszión volt. Azt tartotta feladatának, hogy a politikai döntéshozatal középpontjába helyezze a parlamentet, miután az olyan erős vezetők, mint Margaret Thatcher vagy Tony Blair kormányai gyakran megkerülték a törvényhozást – írta róla a Politico.

A nagy kérdés most az, hogy novembertől lesz-e még egy olyan karizmatikus elnöke a brit parlamentnek, mint ő volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már csak a szenátus, illetve az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×