eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szalay-Bobrovniczky Kristóf 2015. május 19-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Levélben kért helyreigazítást a londoni magyar nagykövet egy antiszemitázó cikk miatt

A londoni konzervatív világlap, a Daily Telegraph, háromrészes riportsorozatot közölt az egyes szakértők szerint még mindig aggasztó méretű európai antiszemitizmusról. Munkatársát helyzetfelmérés és interjúk készítése végett Budapestre is elküldte, az elkészült írás miatt a londoni magyar nagykövet levélben kért helyreigazítást.

A Daily Telegraph három európai fővárosba küldte ki riportereit az antiszemitizmus helyzetének felmérése céljából: Párizsba, Berlinbe és Budapestre. A brüsszeli Európai Zsidó Kongresszus felmérése szerint vannak ugyanis aggasztó jelek ezen a téren: Belgiumban megháromszorozódott, Franciaországban 74 százalékkal, Olaszországban 60 százalékkal, Hollandiában 19 százalékkal növekedett az antiszemita incidensek száma. Ebbe beleértendő a fizikai bántalmazás, az antiszemita szitkozódás, a munkahelyi kellemetlenkedés vagy éppenséggel zsidók lakta épületek falainak az összefirkálása. Az incidenseket sok esetben nem is jelentik.

A cikksorozat franciaországi és németországi súlyos eseteket ír meg, Magyarországról csupán azt tudja említeni, hogy

Budapesten a zsidó iskolákat őrizni kell és ott figyelőkamerák is vannak incidensek elkerülése végett. A biztonsági szolgálat vezetője szerint szerencsére rendkívül ritka, hogy zsidókat a vallásuk miatt fizikailag bántalmaznának.

A Daily Telegraph munkatársa Orbán Viktor miniszterelnök hozzáállásáról is ír, "populista demagógnak" nevezi a magyar kormányfőt, említi, hogy "bolygó zsidókra" utalt a választási kampánya idején, közben támogatja a magyarországi zsidóságot, amely tisztes állami költségtérítésben részesül, az illetékes kormányhivatal például a zsidó kórház fenntartásához járul hozzá.

A németországi és francia incidensek között szerepel, hogy

a Salom nevű németországi zsidó éttermet például antiszemita csoport támadta meg,

az esti zárásra készülő menedzsert "büdös zsidó" kiáltásokkal szidalmazták, kővel dobálták, az egyik kő a kirakata üvegét is bezúzta. A jelentés szerint Franciaországban súlyos zaklatásnak van kitéve a zsidóság. A párizsi Le Marais kerületben

egy tizenöt éves iskolás lányt rendszeresen gúnyoltak suhancok, és végül sírva kérte a szüleit, hogy operáltassák egyenesre az orrát.

A Budapesten készült Daily Telegraph-riport nem tud hasonló incidenst említeni, de mintha az derülne ki belőle, hogy a kormány nem tesz eleget az antiszemitizmus ellen. Ezért írt levelet Szalay-Bobrovniczky Kristóf londoni magyar nagykövet a lapnak, s meg is jelent a levelezési rovatban. A nagykövet említi, hogy az egyes európai országokban mutatkozó növekvő antiszemitizmus rendkívül aggasztó jelenség, de

Magyarországon 2015 óta a felmérések éppenséggel az incidensek közel 40 százalékos csökkenését mutatják.

A kormány pedig bocsánatot kért a zsidóságtól azért, ahogyan az akkori magyar kormányzat a holokauszt idején viselkedett. Elrendelte, hogy büntetendő legyen a holokauszttagadás és a gyűlöletbeszéd, valamint betiltotta a zsidóságot, valamint a cigányságot fenyegető csoportok aktivitását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×